Maak zonnepanelen te gelde 

Door de uitbraak van het coronavirus komen steeds meer bedrijven in de problemen door uitval van vraag en/of aanbod. Veel ondernemingen hebben dringend geld nodig om kernactiviteiten voort te zetten. Greenspread helpt ondernemers met een zonnepanelensysteem (vanaf 200 kWp) met het vrijmaken van geld voor hun core business.  

Zonnepanelen met SDE+ 

Heeft u de afgelopen vijf jaar zonnepanelen laten plaatsen met gebruikmaking van de landelijke subsidieregeling SDE+? Greenspread kan uw zonnepaneleninstallatie dan overnemen. Hierdoor maakt u geld vrij voor uw primaire bedrijfsvoering. 

Bereken hier uw indicatieve overnamesom

Het proces werkt als volgt: 

Verschillende mogelijkheden 

Sale-and-lease-back 

Met de sale-and-lease-back-constructie maakt u geld vrij voor uw kernactiviteiten door de zonnepanelen aan Greenspread te verkopen. U gebruikt de zonnepanelen zelf en daarvoor betaalt u een maandelijkse lease. U blijft besparen op uw energierekening. 

Op deze manier komt er direct geld vrij om te investeren in uw bedrijfsvoering. Belangrijk is dat u ook blijft profiteren van duurzame energie én een lagere energierekening.  

Sale-andprofit 

Kiest u liever niet voor de sale-and-lease-back-constructie? Greenspread biedt ook een alternatief aan: de sale-and-profit. Wij nemen het systeem dan van u over en voeden de zonnestroom via een secundair allocatiepunt in op het publieke net. Doordat de zonnestroom via uw hoofdaansluiting het elektriciteitsnet opgaat, bespaart u op de variabele transportkosten van de netbeheerder. U houdt dus een direct voordeel op uw energienota. Omdat de zonnestroom nu rechtstreeks aan het net wordt geleverd, ontvangen wij de Garanties van Oorsprong. Dit is het bewijs dat de stroom vanaf uw dak duurzaam wordt opgewekt. Wij verkopen de Garanties van Oorsprong aan een energiebedrijf. De waarde van het deel dat overeenkomt met uw verbruik, maken wij aan u over of leveren wij aan uw energiebedrijf. Hierdoor profiteert u nog meer van deze constructie én gebruikt u nog steeds groene stroom van eigen dak. 

De voordelen van beide constructies zijn: 

  • Direct geld beschikbaar voor de core business van uw onderneming;  
  • Blijvend gebruik van duurzame energie; en 
  • Een lagere energierekening dan zonder zonnepanelen. 

Voorbeelden 

Om de werking van het aanbod te verduidelijken, hebben we enkele voorbeelden uitgewerkt.  

Voorbeeld 1 

U heeft 250 kWp aan zonnepanelen op uw dak liggen met een basisbedrag van € 0,12 per kWh. Het systeem is begin 2017 opgeleverd en u ontvangt nog 12 jaar SDE+. Het gemiddeld rendement van uw systeem is 924 kWh per kWp. U heeft dan al circa € 80.000,-  verdiend aan uw zonnepanelen. Wij kunnen u circa € 170.000,- bieden voor de overname van uw zonnepanelensysteem. 

Voorbeeld 2 

U heeft 800 kWp aan zonnepanelen op uw dak liggen met een basisbedrag van € 0,11 per kWh. Het systeem is begin 2018 opgeleverd en u ontvangt nog 13 jaar SDE+. Het gemiddeld rendement van uw systeem is 935 kWh per kWp. U heeft dan al circa € 160.000,-  verdiend aan uw zonnepanelen. Wij kunnen u circa € 520.000,- bieden voor uw zonnepanelensysteem. 

Voorbeeld 3 

U heeft 500 kWp aan zonnepanelen op uw dak liggen met een basisbedrag van € 0,147 per kWh. Het systeem is begin 2015 opgeleverd en u ontvangt nog 10 jaar SDE+. Het gemiddeld rendement van uw systeem is 880 kWh per kWp. U heeft dan al circa € 320.000,-  verdiend aan uw zonnepanelen. Wij kunnen u circa € 360.000,- bieden voor uw zonnepanelensysteem. 

De voorbeelden tonen aan dat de overnamesom afhankelijk is van meerdere factoren, zoals het opgesteld vermogen, het energetisch rendement, de hoogte van de SDE+-subsidie en de resterende looptijd van de SDE+-subsidie. 

Voor meer informatie kunt u de Informatiebrochure Cash Return for Core Business downloaden.