Prinses Máxima Centrum bespaart jaarlijks €30.000 dankzij zonnepanelen

Op: 7 februari 2019
Door: Sosha Abspoel

0 reacties

Deel via

Prinses Máxima Centrum bespaart jaarlijks €30.000 dankzij zonnepanelen

Forse besparing op energierekening

Vandaag is het zonnedak van het Prinses Máxima Centrum (PMC) opgeleverd, na jarenlange inspanningen van initiatiefnemers Stichting Greencrowd en Greenspread,. Het zonnedak bestaat uit 1.502 zonnepanelen. Dankzij deze installatie bespaart het Prinses Máxima Centrum op jaarbasis ongeveer 215 ton CO2. De zonnepanelen leveren een structurele energiebesparing op. Zodoende houdt het PMC jaarlijks dertigduizend euro over voor haar primaire taak: het verzorgen en beter maken van jonge kankerpatiëntjes.

Meer doen dan alleen doneren

Jan Willem Zwang, oprichter van Greenspread en Stichting Greencrowd, zag een aantal jaar geleden een advertentie waarin werd opgeroepen een bijdrage te leveren aan de bouw van het Prinses Máxima Centrum door ‘steentjes” te kopen. Zwang wilde iets meer doen dan alleen doneren en kwam op het idee het Prinses Máxima Centrum te helpen aan structurele energiebesparing met behulp van zonnepanelen.

Onbezoldigde werkzaamheden van Stichting Greencrowd en Greenspread

De werkzaamheden van Stichting Greencrowd en van Greenspread zijn onbezoldigd uitgevoerd. Via het platform van Stichting Greencrowd is bijvoorbeeld een crowdfundingsactie geweest voor de zonnepanelen. Daarnaast heeft Greenspread succesvol een aanvraag ingediend voor de landelijke subsidieregeling SDE+. Greenspread heeft voor het Prinses Máxima Centrum de aanbesteding en uitvoering begeleid en droeg zorg voor de oplevering.


Plaats een reactie