Onze aanpak

Wij zijn actief in het hele spectrum dat hoort bij duurzame-energie-projecten. Wij begeleiden u, onafhankelijk en stap voor stap, op weg naar een passende oplossing. Van het idee tot en met de daadwerkelijke realisatie en eventuele exploitatie.


Advies

Advies

Benieuwd naar de kosten en opbrengsten van uw duurzame ambitie? Of wilt u verduurzamen, maar weet u niet goed hoe dat moet of waar u begint? Op deze vragen geven wij graag antwoord en voorzien wij u van een passend advies.

Wij adviseren gemeenten, provincies, waterschappen, woningcorporaties en andere organisaties over het terugdringen van hun energieverbruik en het opwekken van duurzame energie. Hierbij houden wij rekening met zowel de technische als de financiële en ruimtelijk-juridische aspecten van een project. We onderbouwen het projectrendement en de terugverdientijd met een op maat gemaakte business case.

Wij begrijpen dat de energietransitie een hoop vragen oproept en onzekerheden met zich meebrengt. Hoe ziet de energievoorziening er in 2030 jaar uit? Hoe ontwikkelen de subsidies zich? Advies door Greenspread betekent reëel advies gebaseerd op waarheidsgetrouwe aannames. Wij spiegelen geen gouden bergen voor, maar schetsen een realistisch beeld vanuit onze jarenlange eigen ervaring met de exploitatie van projecten.

Regelingen: subsidies en fiscaliteiten

De overheid biedt verschillende subsidies en fiscaliteiten aan om de energietransitie te versnellen en eenvoudiger te maken. Wanneer u gebruik wilt maken van een van de subsidies, dan kunnen wij de aanvraag en afwikkeling verzorgen. Dit betekent geen zorgen over de administratieve lasten, maar wel de voordelen van de subsidies.

Voorbeelden van beschikbare projectregelingen zijn:

  • SDE+
  • BOSA
  • ISDE
  • Provinciale subsidies
  • EIA

Meer informatie? Neem contact met ons op!

Informatieplicht en EED

Bedrijven en instellingen zijn volgens de Wet milieubeheer verplicht energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder te nemen. Dit is de energiebesparingsplicht. De Wet milieubeheer is vanaf 1 juli 2019 uitgebreid. Voor bedrijven en instellingen die vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent) per jaar verbruiken, geldt de informatieplicht energiebesparing. Zij moeten de overheid informeren over de energiebesparende maatregelen die zij genomen hebben of nog gaan nemen. Dit geldt ook voor sportclubs.

Slechts een derde van de bedrijven en instellingen heeft de rapportage voor 1 juli ingediend. Bij het niet inleveren van de rapportage loopt u het risico op sancties.

Naast de informatieplicht energiebesparing is het mogelijk dat de gehele onderneming ook een EED-auditplicht heeft. Dit is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal werknemers, de omzet en het balanstotaal. De energie-audit geeft een gedetailleerd overzicht van alle energiestromen binnen de onderneming. De uiterlijke datum voor het rapporteren van de informatieplicht energiebesparing voor bedrijven met een energie-auditplicht was 5 december 2019.

Geldt de informatieplicht of de EED-auditplicht ook voor uw bedrijf of instelling en zoekt u een partij die het werk uit handen neemt? Wij kunnen helpen bij het voorbereiden van de rapportage en het uitvoeren hiervan.

Ontwikkeling

Ontwikkeling

Wilt u duurzame energie produceren, maar heeft u hier geen ervaring mee? Gedurende het hele ontwikkeltraject kunnen wij u bijstaan als projectmanager. In die rol helpen wij een project daadwerkelijk de realisatiefase in. Wanneer u de projectontwikkeling aan ons toevertrouwt, kunnen wij u volledig ontzorgen. Doorgaans doorlopen wij achtereenvolgens de volgende stappen:

1. Haalbaarheidsstudie

Een haalbaarheidsstudie geeft inzicht in de kosten en opbrengsten van een project. Wij maken eerst een technisch ontwerp dat uitwijst hoeveel energie u kunt besparen en/of produceren. Dit werken wij uit in een op maat gemaakte business case, waarin het projectrendement en de terugverdientijd van een eigen investering worden onderbouwd. Indien gewenst vragen wij de vergunningen en subsidies ook aan. Het opdrachtformulier voor een haalbaarheidsonderzoek vindt u bij downloads.

2. Coördinatie inkooptraject

Wanneer u op basis van de uitkomsten van de haalbaarheidsstudie ernaar streeft het project daadwerkelijk te realiseren, starten wij een marktverkenning. Tijdens de begeleiding van het inkooptraject schrijven wij eerst de benodigde bestekken en andere uitvraagdocumentatie. Vervolgens organiseren wij een schouwing op locatie en beantwoorden wij de vragen van de deelnemende marktpartijen. Daarbij is Greenspread volledig transparant en onafhankelijk omdat wij niet gebonden zijn aan leveranciers.

Als de prijzen binnen zijn, schrijven wij een gunningsadvies op basis van de aangeleverde stukken. Het belangrijkste doel is dat de gekozen marktpartij de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt voor de oplevering van het energiesysteem.

Na een bestuurlijk akkoord kan de daadwerkelijk bouw beginnen. In deze fase kan Greenspread de overall-bouwbegeleiding op zich nemen en ervoor zorgen dat de werkzaamheden van de monteurs, huisinstallateur, netbeheerder, meetverantwoordelijke en andere betrokken partijen goed op elkaar worden afgestemd. Hierover leest u meer bij realisatie.

Eigen zonneparken: ontwikkeling en exploitatie

Sinds 2018 hebben wij drie zonneparken in eigen exploitatie: zonnepark Laarberg in Groenlo, zonnepark De Vlaas in Deurne en zonnepark de Rietstap. Zonnepark de Rietstap is een gezamenlijk initiatief met Klomps Projectontwikkeling. Met deze projecten willen wij laten zien dat de opwek van duurzame energie hand in hand kan gaan met behoud en zelfs stimulering van biodiversiteit, evenals participatie van omwonenden via de postcoderoosregeling of crowdfunding.

In 2020 beginnen wij met de ontwikkeling van zonnepark de Punt in Barendrecht en met zonnepark A58 aan de Rijksweg A58 bij Etten-Leur samen met Vrijopnaam.

Financiering

Financiering

Greenspread kan ieder project voorzien van een maatwerkoplossing qua financiële structurering. Het is onze specialiteit financiering te verwerven voor rendabele duurzame projecten, óf om projecten rendabel te krijgen door de financiering doordacht te organiseren. Dit kan bijvoorbeeld via crowdfunding, een lening bij een bank of (lokaal) fonds, lease, eigen vermogen, een participatiestructuur of een combinatie hiervan.

Lease

Lease maakt het mogelijk direct te verduurzamen zonder investeringsdrempel en met gedeelde risico’s. Wanneer u voor lease bij Greenspread kiest, doen wij de investering en blijven wij (meestal) 15 jaar lang eigenaar van het systeem. Op die manier delen wij de opbrengsten en risico’s van het project en kunt u profiteren van de scherpe financieringsafspraken die Greenspread heeft met kredietverstrekkers. Bij het leasen heeft u geen zorgen over de monitoring van de systeemprestaties en preventieve of correctieve beheer en onderhoud. Tijdens de gehele leaseperiode zorgen wij hiervoor. Kortom: duurzaam zonder zorgen.​

Crowdfunding

Crowdfunding is een bewezen succesvolle manier om omwonenden mee te laten profiteren van uw project. Ons crowdfundingplatform Greencrowd maakt dit mogelijk. Crowdfunding zorgt voor meer draagvlak en creëert betrokkenheidbij uw project. Meer weten? Bekijk de website van Greencrowd.

Dakhuur

Zonnepanelen realiseren zonder eigen investering is ook mogelijk door de zonrijke daken te verhuren aan Greenspread. Wij gaan dan uit van 100% administratieve netlevering van zonnestroom via een nieuwe aansluiting op het net of een secundair allocatiepunt op een bestaande aansluiting. De energierekening van de dakeigenaar wijzigt niet. Wanneer de kWh-opbrengst voldoende is en de netinpassing van het zon-PV-systeem betaalbaar blijkt, kan de dakeigenaar een vooraf overeengekomen bedrag per paneel per jaar tegemoet zien, in ruil voor het beschikbaar stellen van het dak. Voorwaarde is het vestigen van een opstalrecht op het dak

Postcoderoosregeling

Een andere mogelijkheid voor het financieren van een project is de postcoderoosregeling. De postcoderoosregeling, ook wel bekend als de Regeling Verlaagd Tarief, is een participatiemodel waarbij deelnemers zonnestroom opwekken zonder dat zonnepanelen op hun eigen dak liggen. Dit kan uitkomst bieden voor mensen zonder eigen of geschikt dak. Greenspread is als projectonwikkelaar betrokken bij landelijke coöperatie ZonneHub, de totaaloplossing voor postcoderoosprojecten. Meer weten? Bekijk de website van ZonneHub.

Greenspread heeft in opdracht van de provincie Groningen een handreiking opgesteld voor succesvolle Zon-PV-exploitaties via de Regeling Verlaagd Tarief. Het handboek voor postcoderoosprojecten is hier te downloaden voor iedereen die interesse heeft.

Realisatie

Realisatie

Gedurende de realisatiefase kan Greenspread de overall-bouwbegeleiding op zich nemen. Dit houdt in dat wij actief meekijken en -denken met de installateur die het systeem plaatst. Verder stemmen wij de werkzaamheden af met alle andere relevante partijen. Denk hierbij aan: de huisinstallateur, de netbeheerder, het meetbedrijf, de constructeur en de bliksemfirma.

Tijdens de realisatie toetsen wij de uitgevoerde werkzaamheden aan de van toepassing zijnde offerte(s), zorgen voor de ondertekening van een projectspeficiek opleverprotocol, brengen de eventuele subsidiestromen op gang (bijvoorbeeld de SDE+) en registreren het systeem bij alle benodigde organisaties (denk aan: CertiQ en de netbeheerder).

Bekijk hier voorbeelden van projecten waarvoor wij het bouwtraject hebben gecoördineerd.

Exploitatie

Exploitatie

Het traject om te komen tot oplevering van een betrouwbaar energiesysteem is veelomvattend. Toch begint de periode waar het eigenlijk om draait pas daarna: de exploitatie van duurzame-energie-projecten. Concreet biedt Greenspread onderstaande vijf diensten aan via een onderhoudscontract.

Monitoring en bewaking 

Door het gebruik van een datalogger en -verbinding wordt bij de exploitatie van duurzame-energie-projecten een directe koppeling gemaakt met onze beheerssystemen. Daarmee bewaken en controleren wij het systeem continu.

Service en onderhoud

Bij service en onderhoud vinden locatiebezoeken plaats en worden de acties uitgevoerd die nodig zijn om afwijkingen en/of storingen te verhelpen, zoals: jaarlijkse visuele inspectie van het systeem op locatie of periodieke reiniging van het systeem. In geval van een storing wordt opdracht gegeven aan een installateur voor het verhelpen hiervan.

Administratie

Het bijhouden van alle relevante documenten en informatie over het systeem is belangrijk omdat u daarop terugvalt in geval van problemen. Bovendien kan sprake zijn van een administratieplicht of -taak in geval van subsidie en/of wijzigingen in wet- en regelgeving. Greenspread kan alle relevante contracten en offertes van het systeem administreren, zoals aangegaan met installateurs en systeemleveranciers.

Rapportage

Over alle voorgaande diensten wordt periodiek gerapporteerd, zodat u voortdurend beschikt over een actueel en volledig inzicht in de prestaties en status van het systeem. Benieuwd hoe zo'n rapportage eruitziet? U vindt een voorbeeldrapportage voor één locatie met een zon-PV-systeem en een voorbeeldrapportage voor meerdere locaties op de pagina downloads.

Contractmanagement

Vanuit financieel rendement gedacht is het belangrijk dat regelmatig wordt beoordeeld of het energiecontract op uw aansluiting nog passend is voor uw situatie.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

SluitenGa naar groendus.nl