Recreëren tussen 10.000 zonnepanelen in Hengelo

Op: 8 mei 2013
Door: sander

1 reactie

Deel via

Recreëren tussen 10.000 zonnepanelen in Hengelo

In Hengelo (Gld.) verrijst op afzienbare termijn een uniek zonnepark. Het plan is ongeveer tienduizend zonnepanelen in veldopstelling te realiseren op de gronden van een voormalige kwekerij. Op de locatie wordt niet alleen duurzame energie opgewekt, maar is ook volop de gelegenheid te recreëren en innovatieve toepassingen van zonne-energie te ontdekken.

Uniek in Nederland en daarbuiten

Kunstbomen met bladeren van zonnepanelen, vijvers met drijvende zonnepanelen en het benutten van de opgewekte zonne-energie voor elektrische auto’s: dit is slechts een greep uit de ideeën die het zonnepark een unieke plek in Nederland en ook daarbuiten moeten maken. De zonnepanelen zullen jaarlijks genoeg stroom opleveren om in de behoefte van ongeveer zeshonderd huishoudens te kunnen voorzien. Wethouder Arno Spekschoor van de gemeente Bronckhorst is verheugd over de plannen: “Het zonnepark wordt een visitekaartje voor Bronckhorst en Hengelo. Bovendien levert het werkgelegenheid op en draagt het bij aan de ambitie van de regio Achterhoek om in 2030 energieneutraal te zijn.”

Bijzondere samenwerking

Het project betreft een bijzondere samenwerking tussen de gemeente Bronckhorst, IQ-SOLAR.COM, NL Greenlabel en Greenspread. De gemeente stelt de gronden tegen een pachtvergoeding beschikbaar, terwijl Lodewijk Hoekstra en Nico Wissing zich namens NL Greenlabel toeleggen op het ontwerp en de landschappelijke inpassing van het park. Hun visie luidt: natuur en energie opwekken kunnen hand in hand gaan. Door panelen op een golvende manier te situeren, krijgt het park de allure van een groot kunstobject.

Hiernaast zal IQ-SOLAR.COM optreden als turn-key-leverancier van de zonne-energie-installatie. Greenspread neemt ten slotte de projectontwikkeling en financiële structurering op zich. Eenieder krijgt in dat kader de mogelijkheid in het park te investeren via het crowdfundingsplatform van stichting Greencrowd. Ook kunnen huishoudens, bedrijven en organisaties stroom van het park afnemen via leverancier InEnergie.

De bedoeling is snel te komen tot een definitieve samenwerking om de benodigde financiële middelen aan te kunnen trekken. In totaal is ongeveer 4,4 miljoen euro nodig voor de realisatie van het project.

SolarparkLocatie

De voorziene locatie van het zonnepark in Hengelo (Gld.).

Politiek groen licht

Het college van B en W van Bronckhorst heeft op 7 mei haar steun aan de hierboven beschreven plannen toegezegd. Om het zonnepark mogelijk te maken, is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Dit traject wordt binnenkort opgestart. Bij de invulling en verdere uitwerking van de plannen betrekken de initiatiefnemers vanzelfsprekend Dorpsbelang Hengelo en omwonenden.


1 reactie

  1. R.Snoek says:

    Ben erg benieuwd. Het zal zeker helpen om de toepassingsmogelijkheden van zonne-energie bekender te maken bij de burgers.

Plaats een reactie