Topprestaties PV-systeem Neder-Betuwe

Op: 1 juli 2013
Door: sander

0 reacties

Deel via

Topprestaties PV-systeem Neder-Betuwe

De zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis van Neder-Betuwe in Opheusden presteren boven verwachting. Die conclusie kan exact een jaar na oplevering worden getrokken. Waar een opbrengst van 910 kWh per kWp vermogen werd verwacht, heeft het systeem gedurende zijn eerste levensjaar 950 kWh per kWp opgesteld vermogen geproduceerd.

De totale jaarproductie van de 82 hoge-kwaliteits-panelen komt daarmee, ondanks het uitblijven van zeer zonnig lente- en zomerweer, neer op 19.082 kWh. Dit is voldoende stroom om in de behoefte van ongeveer vijf à zes doorsnee huishoudens te voorzien. In een jaar tijd heeft de gemeente 8,7 ton CO₂-uitstoot bespaard door van zonne-energie gebruik te maken.

Greenspread exploiteert het bewuste PV-systeem en heeft het deels geherfinancierd via stichting Greencrowd. Investeerders kunnen afhankelijk van de gekozen looptijd 4%, 5% of 6,5% rente op hun inleg verwachten.

Gezien het feit dat het systeem vooralsnog meer stroom oplevert dan verwacht, kan Greenspread deze rente probleemloos uitkeren. De inleg van de crowdfunders is zeker gesteld middels een bankgarantie en wordt na de looptijd teruggestort op de rekening van de investeerders.

De (actuele) opbrengst van de zonnepanelen in Opheusden is te volgen via deze website.


Plaats een reactie