Postcoderozen ontcijferd

Op: 7 mei 2014
Door: sander

8 reacties

Deel via

Postcoderozen ontcijferd

Dat (het aantal particuliere kleinverbruikers in) de postcoderoos de haalbaarheid van collectieve zonne-energie-projecten deels beïnvloedt, was al enige tijd duidelijk. Bij ieder project dat wij bestuderen, keert dezelfde vraag terug: kan alle groene stroom die geproduceerd wordt eenvoudig in de van toepassing zijnde postcoderoos worden afgezet, of kan dat best eens een lastige opgave worden? Met andere woorden: hoeveel particuliere kleinverbruikers zijn woonachtig in de diverse postcoderozen?

In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen heeft Greenspread de omvang en eigenschappen van alle postcoderozen in Nederland in kaart gebracht (ruim vierduizend stuks). Dat heeft enkele verrassende inzichten opgeleverd.

Een bloemlezing uit de wetenswaardigheden: de “meest gunstige” postcoderoos bevindt zich in Amsterdam (postcodegebied 1017) en hierin zijn maar liefst 88.830 particuliere kleinverbruikers te vinden. Wie zonnepanelen nabij de Afsluitdijk wil installeren (in postcodegebied 8766), kan slechts 15 huishoudens verleiden om in een project te participeren op basis van de Regeling Verlaagd Tarief. Ook op Terschelling is de kans klein dat initiatiefnemers van een collectief PV-project bij meer dan honderd potentiële investeerders kunnen aankloppen. In Nederlandse postcoderozen zijn gemiddeld 13.536 huishoudens te vinden.

De 27 “meest gunstige” postcoderozen van Nederland bevinden zich in de drie grote steden: Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Ook in Leiden, Nuenen en Ede zijn postcode-4-gebieden te vinden met zeer veel huishoudens in de rozen.

Benieuwd naar de haalbaarheid van collectieve zonne-energie-projecten bij jou in de buurt? Laat gerust een reactie achter; de kans is groot dat wij iets voor je kunnen betekenen dankzij onze kennis van panelen en postcodes.

Alle postcoderozen

 


8 reacties

 1. Jitske Stavenga says:

  Interessant onderzoek!

  Is er een kaart beschikbaar met locaties voor zonnevelden (van een bepaalde omvang) waar potentieel voldoende deelnemers in de roos wonen? En waar een zonneveld een onmogelijke case is?
  Zo’n overzicht helpt in de beeldvorming bij lokale overheden en in Den Haag over het belang van de postcoderoos discussie en de willekeur die gecreëerd is: zijn er gebieden/provincies die notoir hard getroffen worden of juist gunstig ingedeeld zijn?

  Daarnaast geeft een dergelijk overzicht ook aan waar vanuit ruimtelijke ordening grote invloed op het landschap te verwachten is.

  En maakt naar ik aanneem expliciet dat de postcodegebieden nooit voor bedoeld zijn voor energieopwekkingsverrekening. En dat er in feite een ander instrumentarium nodig is.

 2. sander says:

  Ook wij zijn van mening dat (het aantal huishoudens in) postcodegebieden een opmerkelijke variabele is in de haalbaarheid van zonneparken (en collectieve dakgebonden systemen). We hebben deze kaart gemaakt om aan te tonen dat er significante verschillen zijn in de haalbaarheid van initiatieven op verschillende plekken. Een aansluiting honderd meter noordelijker of zuidelijker bouwen, kan duizenden potentiële investeerders schelen, zo weten we uit ervaring.

  Of een zonneweide ergens (on)mogelijk is, hangt voor een groot deel af van aannames: welk percentage van aanwezige huishoudens kun je verleiden tot participatie? In hoeveel panelen investeren huishoudens gemiddeld? Et cetera.

  Voorbeeldje: uitgaande van een zonnepark van 1 MW, een jaarlijkse productie van 900.000 kWh en een gemiddelde participatie van 6 zonnepanelen zullen 666 kleinverbruikers gevonden moeten worden die samen de investering bijeenbrengen. In een gemiddelde postcoderoos moet dan circa 5% van alle huishoudens overtuigd worden. Is dat realistisch?

  We weten het (nog) niet. Wel weten we dat dit percentage in de meest gunstige postcoderoos slechts 0,7% is en in 45 postcode-4-gebieden zelfs theoretisch onmogelijk is. Deze 45 locaties bevinden zich grotendeels in Friesland en Drenthe….

  We hebben nu geen kaartbeeld waaruit de exacte haalbaarheid van zonneparken blijkt. De kaart die we gepubliceerd hebben, helpt wel bij het maken van een ruimtelijke afweging. Ook werken we momenteel voor een provincie aan een kaart waarin de vraag naar collectieve zonne-energie-projecten (huishoudens uit postcoderozen) wordt gematcht met het potentiële aanbod (concrete projectlocaties).

 3. Jeroen Pool says:

  LS,

  ik ben betrokken bij een initiatief voor een lokale energiecooperatie in Hilversum Zuid, onder werknaam HeiKRACHT. We zouden baat hebben bij inzicht in de postcoderoos 1215, waar het dak ligt dat we gaan gebruiken. Kunnen jullie een overzicht/print van die postcoderoos aanleveren?

  Mvg Jeroen Pool

 4. Beste Sander,

  Dit bericht is uit 2014. Bij het zoeken naar een handige manier om te bepalen welke postcodes er in een roos samenkomen, stuitte ik op dit interessante bericht. Gezien aan de kleur zitten wij in een interessant gebied in Den Haag. Echter, is het niet mogelijk te zien welke postcodes er tegen elkaar aanliggen. Ik kan op deze kaart niet doorklikken of een postcode invoeren. Geodan is voor een klein initiatief als het onze te duur.

  • sander says:

   Beste Conny,

   Als je aangeeft om welk postcode-4-gebied het concreet gaat, dan kan ik aangeven wat de aangrenzende postcodes zijn en wat bij benadering het aantal huishoudens is dat zich zou kwalificeren voor deelname aan een eventueel postcoderoosproject.

   Met vriendelijke groet,

   Sander Kooper
   Greenspread

 5. Niels says:

  Beste Sander,

  Ik zit met hetzelfde probleem als Conny, ik wil graag weten welke postcodes grenzen aan 8191. Ook voor ons is Geodan te prijzig.
  Met de kennis die jullie hebben kunnen we kijken of dit voor ons haalbaar is!

  Alvast bedankt

  Groene Groeten,

  Niels

 6. Frank says:

  Beste Niels,
  Ik ben op zoek naar alle aangrenzende postcodes pér postcode in Nederland. Het is nogal wat werk om daar handmatig mee bezig te gaan. Eventueel op 2 of 3 cijferniveau is ook een optie. Is het mogelijk dat jullie zoiets kunnen sturen?
  Vriendelijke groet,
  Frank

Plaats een reactie