Opnieuw meer duurzame energie in Leeuwarden

Op: 3 augustus 2015
Door: sander

0 reacties

Deel via

Opnieuw meer duurzame energie in Leeuwarden

De afgelopen periode heeft Greenspread opnieuw hard gewerkt aan het verduurzamen van het publieke vastgoed in de gemeente Leeuwarden. Op de daken van drie basisscholen en een buurthuis zijn in samenwerking met enkele realisatiepartners in totaal 429 zonnepanelen gerealiseerd (111,18 kWp). Het gaat om de Máximaschool, de Koningin Beatrixschool (2 locaties) en wijkcentrum Gerard Dou.

In een eerder stadium waren al 970 zonnepanelen (252,20 kWp) gelegd op de daken van negen gymzalen, twee sporthallen en een zwembad. Alle projecten zijn gerealiseerd in het kader van het verduurzamingstraject dat de gemeente Leeuwarden en Greenspread in 2013 samen zijn aangegaan.

Greenspread is in dat kader verantwoordelijk voor de financiering, realisatie en exploitatie van alle zonnepanelensystemen. De gebruikers van de panden nemen de zonnestroom af tegen vooraf overeengekomen tarieven. Tijdens de exploitatie, die 10 of 15 jaar duurt, verzorgt Greenspread het beheer en onderhoud. Nadien draagt Greenspread het eigendom over.

In augustus 2015 zal nog een systeem op het dak van een basisschool in de gemeente (De Arke) worden gelegd. De teller in Leeuwarden staat daarna op 1.433 panelen (372,22 kWp). Het gaat dan om 17 zonne-energie-systemen die samen circa 335.000 kWh per jaar produceren. Dit is voldoende om in de stroombehoefte van ongeveer honderd huishoudens te kunnen voorzien.


Plaats een reactie