Grootste PV-systeem van Arnhem draait

Op: 8 november 2013
Door: sander

0 reacties

Deel via

Grootste PV-systeem van Arnhem draait

De 660 zonnepanelen op het dak van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem zijn woensdag 6 november officieel in gebruik genomen. Greenspread is de ontwikkelaar, financier en exploitant van dit zonne-energie-systeem, dat het grootste binnen de gemeente Arnhem is. De komende tien jaar brengt zij alle geproduceerde duurzame stroom in rekening bij Rijnstate, tegen de tarieven die het ziekenhuis gewend is te betalen voor elektriciteit. Na die periode draagt Greenspread het eigendom van de installatie kosteloos over aan het Arnhemse ziekenhuis. Rijnstate profiteert daarna nog jarenlang van gratis stroom, aangezien de panelen minimaal 25 jaar meegaan.

De zonnepanelen hebben gezamenlijk een vermogen van 160 kW en leveren jaarlijks circa 145.000 kWh duurzame stroom op, genoeg om in de behoefte van ongeveer 42 huishoudens te kunnen voorzien. InEnergie Levering zal deze duurzame stroom in 2014 ook daadwerkelijk leveren aan omliggende huishoudens. Tot die tijd is Rijnstate zelf de afnemer van de elektriciteit.

Een deel van de benodigde investering is via crowdfunding bijeen gebracht, waarvoor het platform van stichting Greencrowd is ingezet. Het crowdfunden is een groot succes gebleken: na anderhalve dag was al ruim € 85.000,- gecrowdfund en het project is uiteindelijk ruimschoots overgeschreven door tientallen medewerkers van het ziekenhuis en andere betrokkenen. Zij waren vooraf, via een informatieavond, reeds op de hoogte gebracht van de mogelijkheid om financieel te participeren in het zonne-energie-systeem. De crowdfunders konden zelf de combinatie van looptijd en rente kiezen, waarbij de risico’s geminimaliseerd zijn dankzij twee aktes van verpandingen.

Woensdag opende wethouder Margreet van Gastel de duurzame installatie. Greenspread lichtte daarbij de toegepaste exploitatie- en financieringsconstructie toe, evenals het bouwproces van de afgelopen weken. De panelen en bijbehorende materialen zijn via vier vrachtwagens en een 60-meter-hoge torenkraan naar tien verschillende dakvlakken van Rijnstate getransporteerd. Het zonne-energie-systeem bestaat niet alleen uit de honderden zonnepanelen, maar ook uit tien omvormers, ruim 5 kilometer kabel en meer dan 33 ton ballast. De elektriciteit wordt via vier koppelingen op middenspanningsniveau ingevoed op het stroomnet van Rijnstate.


Plaats een reactie