Greenspread verduurzaamt scholen VCOG

Op: 4 november 2014
Door: sander

0 reacties

Deel via

Greenspread verduurzaamt scholen VCOG

Greenspread realiseert deze weken drie zon-PV-systemen op de daken van basisscholen in Opheusden. Het gaat om locaties van scholenvereniging VCOG: de Rehobothschool (118 panelen) en twee locaties van de Eben Haëzer-school (34 en nog eens 118 zonnepanelen). Op het dak van de eerstgenoemde basisschool (zie afbeelding) is het systeem reeds opgeleverd. De bouw van de andere PV-systemen wordt binnen enkele weken voltooid.

Greenspread levert de zonnestroom uit de panelen gedurende vijf jaar aan de basisscholen, waarna VCOG het eigendom overgedragen krijgt. Voor de financiering is onder meer gebruikgemaakt van crowdfunding. Via het platform van Stichting Greencrowd zijn 56 investeerders gevonden die samen ruim € 33.000,- hebben uitgeleend aan Greenspread. Hierdoor kon aanspraak worden gemaakt op de participatiesubsidie van de Provincie Gelderland, waarmee de financiering uiteindelijk rond is gekomen.

In totaal liggen straks 270 Europese Solarwatt-panelen op de daken van de basisscholen (totaal vermogen 68,85 kW), geleverd door Centrosolar uit Tiel. Hiermee wordt jaarlijks circa 62.000 kWh groene stroom geproduceerd. Voor alle drie de locaties geldt dat zij het eigen stroomverbruik nagenoeg volledig zelf opwekken. Dankzij de zonnepanelen realiseren de scholen tezamen een CO2-uitstootreductie van 28 ton per jaar.


Plaats een reactie