Greenspread én crowdfunders profiteren van zon

Op: 17 juni 2014
Door: sander

0 reacties

Deel via

Greenspread én crowdfunders profiteren van zon

Twee zon-PV-systemen van Greenspread hebben in het eerste productiejaar verrassend veel groene stroom opgeleverd. Het gaat om de 8,5-kWp-installatie op het dak van basisschool De Achtbaan in Tiel en het 14-kWp-systeem op het dak van de brandweerkazerne in Ochten. Greenspread exploiteert beide systemen en levert de stroom achter de meter aan de gebruikers van deze panden.

Het systeem in Ochten heeft in een jaar tijd 1.042 kWh per kWp geïnstalleerd vermogen geproduceerd. In de business case wordt uitgegaan van een jaarlijkse stroomproductie van 910 kWh per kWp.

Het systeem op het dak van De Achtbaan overtrof ook alle verwachtingen. Hier is de teller opgelopen tot maar liefst 1.149 kWh per kWp vermogen in een jaar tijd, waar gerekend werd op 900 kWh per kWp. Het zonnige jaar is hier niet de enige reden van de meerproductie: de montage van de panelen onder een hoek van 30 graden op een groen dak, dat een koelend effect heeft, werpt eveneens zijn duurzame vruchten af.

Voor het systeem in Ochten geldt dat niet alleen Greenspread, maar ook de participerende crowdfunders profiteren van de meeropbrengst. Zij delen voor de helft in het financiële gewin van de meeropbrengst en ontvangen daardoor een hoger bedrag aan rente en aflossing dan waarop zij rekenen. Beide systemen zijn in 2013 geherfinancierd via het platform van stichting Greencrowd.


Plaats een reactie