Energieondernemers bundelen expertise in GSI Groep

Op: 31 juli 2013
Door: greenspread

1 reactie

Deel via

Energieondernemers bundelen expertise in GSI Groep

ARNHEM (Energeia) – De duurzame-energiebedrijven Greenspread, InEnergie en Ecedo hebben gezamenlijk de GSI Groep opgericht. Het samenvoegen van verschillende activiteiten en expertise moet een “sterke, daadkrachtige combinatie” opleveren voor de realisatie en exploitatie van duurzame-energieprojecten, aldus de initiatiefnemers.

Die initiatiefnemers zijn allereerst energie-ondernemers Jan Willem Zwang en Martin Marquering, die de bedrijven Greenspread en InEnergie bij de GSI Groep onderbrengen. De andere aandeelhouders zijn Jos en Gert-Jan Hovinga, eigenaren van software-ontwikkelaar Ecedo, en Michael Fraats, oud-directeur van het inmiddels failliete Trianel Energie.

Met de verschillende bedrijven die onder de nieuwe organisatie vallen willen de vijf ondernemers duurzame energieprojecten ontwikkelen en exploiteren, waarbij de duurzaam opgewekte energie zoveel mogelijk wordt gekoppeld aan lokale financiering en lokale afname. Greenspread is daarbij vooral het vehikel voor de realisatie en exploitatie van duurzame-energieprojecten. InEnergie moet die zelf geproduceerde energie koppelen aan lokale afname ervan, en het crowdfundingplatform Greencrowd aan lokaal geld. De software van Ecedo is tot slot van grote waarde voor al die koppelingen. Volgens Zwang is het doel om binnen nu en drie jaar zo’n 80 MW aan opgesteld duurzaam vermogen te hebben gerealiseerd. Dat zal vooral zonne- en windenergie zijn.

Michael Fraats zal leiding gaan geven aan het in oprichting zijnde InEnergie Levering, waarvoor een leveringsvergunning is aangevraagd bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dat is beslist geen voortzetting van de activiteiten van het failliete Trianel, zegt Fraats in een toelichting aan Energeia. “Bij Trianel ging het vooral om het doen van de backoffice en de inkoop voor anderen. Nu gaat het om zelf bouwen van duurzame energieproductie, en de leveringsvergunning is bedoeld om die productie beter te kunnen koppelen aan lokale afname.” “De leveringsvergunning is een middel”, zegt ook Zwang. “Een middel om meer duurzame energie te kunnen realiseren en exploiteren.” Fraats en Zwang verwachten de vergunning nog voor 1 september te krijgen.

Zwang, Fraats en Marquering worden ieder voor 25% eigenaar van de GSI Groep. Jos en Gert-Jan Hovinga krijgen samen 25%, oftewel ieder 12,5%. De deelnemingen die de Greenspread InEnergie Holding al had in de lokale energiecoöperatie Adem Houten (51%), het energie-inkoopnetwerk Wattanders (15%) en de duurzame prijsvergelijker Greenem (11%) worden ook bij de GSI Groep ondergebracht. De initiatiefnemers zoeken nog een extra strategisch investeerder die een minderheidsaandeel -“we mikken op 20%”- wil nemen in de Greenspread InEnergie Holding, die dus onder de GSI Groep hangt.


1 reactie

  1. Sacha Vos says:

    Bundeling van krachten en op deze wijze is de cirkel van duurzame opwek tot aan levering aan lokale afnemers rond én onder 1 “dak”! Veel succes!

Plaats een reactie