Eerste tien PV-systemen in Leeuwarden gelegd

Op: 27 juni 2014
Door: sander

0 reacties

Deel via

Eerste tien PV-systemen in Leeuwarden gelegd

Greenspread heeft de eerste zonnepanelen gelegd op het publieke vastgoed van de gemeente Leeuwarden. Het gaat om installaties op negen gymzalen verspreid over de gemeente (72,28 kWp) en één sporthal (17,68 kWp). Vanaf eind augustus voorziet Greenspread naar verwachting nog eens twintig publieke gebouwen in en rond de Friese hoofdstad van zonnepanelen.

Greenspread won in 2013 de Europese aanbesteding van de gemeente Leeuwarden inzake de financiering en exploitatie van zonnepanelen op de daken van enkele tientallen gemeentelijke gebouwen. Intussen zijn met de gebruikers van de eerste panden de stroomleveringscontracten gesloten. Zij betalen per geproduceerde kilowattuur een bedrag aan Greenspread en krijgen na tien jaar het eigendom van de zonne-energie-installatie overgedragen. Op die wijze verduurzaamt de gemeente Leeuwarden haar vastgoed zonder dat zij zelf investeert en/of het exploitatierisico draagt.

Eenieder die mee wil profiteren van het financiële rendement dat deze installaties opleveren, kan terecht op het platform van Stichting Greencrowd. Hier staat een project open dat de herfinanciering van de systemen beoogt die in deze periode gerealiseerd worden. Crowdfunders krijgen de kans om te investeren en zo een rendement van minimaal 4% te realiseren. De looptijd van de lening, die annuïtair wordt afgelost, is tien jaar. Wanneer de zonnepanelen meer dan 950 kWh/kWp produceren, dan loopt het rendement voor de crowdfunders op tot maximaal 5%.

 

Vredeman de Vriesstraat 21 Leeuwarden

Gymzaal Vredeman de Vriesstraat 21 (Leeuwarden); 28 panelen

Galamastins 2 Leeuwarden2

Gymzaal Galamastins 2 (Leeuwarden); 30 panelen

Floris Versterstraat Leeuwarden

Gymzaal Floris Versterstraat 1 (Leeuwarden); 30 panelen

Sudemar Pikemar 19 Leeuwarden2

Gymzaal Pikemar 19 (Wirdum); 68 panelen

Binnenkort verschijnen hier ook foto’s van de andere installaties, evenals een link naar een webpagina waar de zonnestroomproductie van alle systemen live te volgen is.


Plaats een reactie