Deelnemers gezocht! Energie-opslag bij huishoudens

Op: 5 juli 2016
Door: sander

0 reacties

Deel via

Deelnemers gezocht! Energie-opslag bij huishoudens

Op dit moment is het voor veel huishoudens economisch rendabel om elektrische energie niet langer af te nemen van een energieleverancier, maar om deze zelf op te wekken middels de zon. Daarnaast worden grote kolencentrales gesloten en zien we in toenemende mate windmolens verschijnen. Het mag duidelijk zijn; de trend naar duurzame energie is ingezet!

Het project

Het project ‘’Energie opslag voor huishoudens’’ is een onderdeel van City-Zen en heeft als doel elektriciteit in huizen (bij de eindgebruiker zelf) op slimme momenten op te slaan. Dit wordt gerealiseerd middels een zogenaamde “Virtual Power Plant” (VPP). De energie in de VPP kan het huishouden zelf hebben geproduceerd (middels zonnepanelen) of de batterij kan worden geladen wanneer de elektriciteitsprijzen op de energiemarkten laag zijn.

Achtergrond

Vraag en aanbod van elektriciteit dienen altijd in evenwicht te zijn. In de nacht verbruiken we gezamenlijk weinig energie, in de ochtend neemt dit toe, de piek van de energievraag zit in het begin van de avond. De vraag naar energie hebben we altijd weten te volgen met de kolen en gascentrales, deze draaiden simpelweg harder wanneer de vraag hoger werd.

Energie opwek van windmolens en zonnepanelen kunnen we niet regelen, de productie is hierbij afhankelijk van de instraling van de zon en de wind die waait. Tot nu toe is dit geen probleem geweest omdat er maar een beperkt aantal windmolens staan en zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Wanneer er meer duurzame energie wordt ingepast zullen we vraag en aanbod op een andere manier moeten gaan matchen. Dit is mogelijk met behulp van batterijen.

Wat gaan we doen?

Door duurzame energie gaan vraag en aanbod elkaar vaker ontlopen doordat de zon niet schijnt of de wind niet waait. Hierdoor ontstaan grote prijsverschillen op de energiemarkten. Ieder kwartier wordt er een andere prijs vastgesteld voor elektriciteit. Tot op heden was het voor huishoudens niet mogelijk gebruik te maken van deze variabele prijzen, met de introductie van de slimme meter wordt dit wel mogelijk.

Door 50 huishoudens in dit project samen te nemen creëren we een zogenoemde ”Virtual Power Plant” of in het Nederlands gezegd ”Virtuele Energie Centrale”. Hierin gaat het collectief van 50 huizen op sommige momenten energie leveren en op andere momenten energie inkopen op de energiemarkten, met behulp van de batterij kan dit op gunstige momenten worden gedaan. Door alle 50 deelnemers uit te rusten met een batterij gaan we meer gebruikmaken van duurzame energie en inspelen op variabele energieprijzen. Zo laden we de batterij met een overschot aan wind- of zonne-energie. Wanneer er geen vraag is, ontladen we de batterij tijdens de momenten dat de energieprijzen hoog zijn. De deelnemers worden op dit moment geworven en er zijn nog plekken beschikbaar!

Voordelen:

 • Gratis batterij gedurende het project (tot en met 2018)
 • Meer gebruik van jouw eigen energie
 • Inzicht in verbruik, opwek en inzet van de batterij
 • Scherp energietarief
 • Winst wordt uitgekeerd aan de deelnemers

Voorwaarden:

 • Woning of gebouw in Amsterdam (Nieuw-West)
 • Zonnepanelen
 • Internet
 • Slimme meter (deze kunnen we voor je aanvragen)
 • Overstappen naar Greenspread als energieleverancier
 • Ruimte voor een batterij (165 x 33 x 55 cm, h x b x d)

Meedoen? 

Het project gaat is al volop bezig, maar er zijn nog plekken vrij! Wil jij een van de 50 deelnemers worden? Een duurzame koploper zijn én een lage energierekening behalen? Controleer hieronder of uw huishouden hier voor in aanmerking komt.

Uw postcode:

Resultaat

Foutieve invoer
Helaas, u woont niet in het zoekgebied dat bij dit project hoort.
Hallo Amsterdammer! We hebben graag dat u zich inschrijft en nemen in november contact met u op.
Super, we zijn op zoek naar u, meld u snel aan.

 

Is uw postcode geschikt? Meld je dan nu aan:

Uw naam (verplicht)

Uw adres en postcode (verplicht)

Uw e-mailadres (verplicht)

Telefoonnummer

Eventuele opmerking

Hoe heeft u van ons project gehoord?

Meer informatie:

Engels: https://amsterdamsmartcity.com/projects/city-zen-virtual-power-plant

 


Plaats een reactie