CoopDeZon 2.0 van Greenspread

Op: 24 april 2014
Door: sander

1 reactie

Deel via

CoopDeZon 2.0 van Greenspread

Sinds het ontstaan van het Energieakkoord zijn wij vanuit Greenspread betrokken geweest bij de Regeling Verlaagd Tarief, waarbij particulieren binnen een bepaalde postcoderoos die middels een coöperatie of VvE investeren in zonnepanelen op het dak van een ander een korting op de energiebelasting kunnen krijgen.

Het idee achter de regeling was altijd dat deze vooral simpel moest zijn: iedereen moet mee kunnen doen zonder van leverancier over te hoeven stappen. Daarnaast moest de investering naast een maatschappelijk rendement toch ook wel een financieel rendement kunnen opleveren.

De praktijk is helaas anders en vooral weerbarstig. Het is ons na ruim acht maanden nu wel duidelijk dat de regeling niet uitgevoerd kan worden wanneer niet iedereen bij hetzelfde energiebedrijf zit dat zowel de stroom van de zonnepanelen afneemt als de stroom aan de leden van de coöperatie levert. Het is inmiddels ook wel duidelijk dat er geen goudgerande rendementen worden gerealiseerd. Afgelopen week kwam er weer een initiatief voorbij waarin 10,6% rendement per jaar wordt beloofd aan de leden van de coöperatie: onmogelijk!

Waar wij maandenlang geprobeerd hebben om CoopDeZon zo in te richten dat de leden van de coöperatie niet van energiebedrijf hoeven te switchen, hebben we deze handdoek nu in de ring gegooid en gooien we het over een andere boeg, dus wel met z’n allen over naar een energiebedrijf maar ook met een andere insteek. En wat blijkt: we hebben nu een model waarbij de leden tien jaar lang een rendement maken van zo’n 5%. Maar wel een echt rendement, dus puur gebaseerd op de 7,5 cent korting op de energiebelasting, geen energieprijsstijgingen in het model van 5% of zelfs meer per jaar, geen loze beloften. En de paneelprijs? Geen € 400,- of zelfs € 550,- per paneel, maar € 350,- per paneel!

De dakeigenaar maakt zelfs een rendement van iets meer dan 7% per jaar. Het eerste project dat we op deze manier gaan aanbieden, is in mijn eigen dorp Woudenberg en daar werken we samen met Qurrent. Qurrent is begin 2006 opgericht met als missie ‘Het eerste energiebedrijf te zijn dat je zo weinig mogelijk energie wil laten gebruiken en je helpt zelf energie op te wekken’.

Het model is uitermate goed geschikt voor maatschappelijk vastgoed van gemeenten, woningcorporaties, ziekenhuizen, zorginstellingen en dergelijke. Hier vind je meer informatie over CoopDeZon in de nieuwe variant.


1 reactie

  1. Redmer Steen says:

    Hoe hebben jullie dit opgelost met de (extra) elektriciteitsaansluiting voor de productie-installatie?
    Onduidelijk voor mij is of deze tweede elektriciteitsaansluiting wel of niet verplicht is gesteld.

Plaats een reactie