City-zen deelnemer: Jan Engelen

Op: 9 maart 2017
Door: greenspread

0 reacties

Deel via

City-zen deelnemer: Jan Engelen

Samen met zijn vrouw woont Jan Engelen al 11 jaar aan de Wessel Ilckenstraat. Vandaag zijn wij bij hem op bezoek en wordt de batterij geplaatst. Daarom is het tijd voor een kennismaking. Jan vertelt mooie verhalen, en natuurlijk ook waarom hij en zijn vrouw mee doen met het City-Zen project.


Wie bent u?

Ik ben Jan, 75 jaar oud en gepensioneerd onderwijsgevende. Ik woon hier samen met mijn vrouw. We hebben lange tijd in Amstelveen gewoond, maar door een nieuwe landingsbaan bij Schiphol werd het tijd om te verhuizen. Omdat wij beide uit Limburg komen zijn we destijds in Roermond gaan wonen. Mijn vrouw kon geen baan vinden in die omgeving, maar wel in Amsterdam en dus zijn we weer deze richting op gegaan. Momenteel wonen we al 11 jaar in deze fijne buurt in Amsterdam. Daar heb ik geen moment spijt van gehad.

 

Wat vind u zo mooi aan Amsterdam?

Het meest fantastische van Amsterdam is de Cineville-pas. In december ben ik acht keer naar de film geweest, terwijl ik de afgelopen 30 jaar nauwelijks naar de film ben geweest. Fantastisch! Ook houd ik er van om te fietsen langs de grachten van Amsterdam.

 

“De Amsterdamse grachten zijn mijn grachten, ook al moet ik soms een heel stijl bruggetje op.”

 

Wat is de reden dat u mee doet met dit project?

Ik las er voor het eerst over in de Westerpost. Het is nog nooit eerder gedaan en dat sprak me meteen erg aan. Ook als je ouder bent is het nog erg leuk om te veranderen. Het ging mij dan ook niet om de financiële winst. Als er zoiets op je pad komt, en het is goed voor de samenleving, dan is het toch geweldig om daar aan mee te doen. Na de bijeenkomst in de Molen van Sloten sprak ik met iemand bij de ingang en hij zei: “Iemand zoals u, die zo lekker praat, moet gids worden hier!”. Het zou nooit in mij opgekomen zijn om gids te worden bij de Molen van Sloten, want wat weet ik daar nou van? Toen heb ik gezegd dat ik het graag een half jaar kom uitproberen. Ik vind het geweldig dat ik nu ineens de hele wereld tegenkom!

 

“Door de informatiebijeenkomst van City-zen ben ik sinds januari gids in de Molen van Sloten.” 

 

Wat doet u allemaal met duurzaamheid?

Voor de levering van energie zoeken wij de laatste jaren altijd naar duurzame energie. We zijn altijd bewust bezig geweest met milieu: we scheiden ons afval, zowel plastic, glas en papier. Mijn zonnepanelen liggen er nu ongeveer drie jaar. Sinds een jaar ben ik mij er van bewust dat ik het beste op tijden dat de zon schijnt, mijn wasmachine of vaatwasser kan aanzetten.

 

“Je kan natuurlijk tijdens het handen wassen de kraan de hele tijd open houden, maar dat hoeft helemaal niet.”

Hoe ziet u de komende twee jaar voor zich?

Ik vind het vooral erg spannend! Ik hoop dat ik zo af en toe inzicht krijg in mijn verbruik en wat er nou precies gebeurd met de energie die ik opsla in mijn batterij. Ook heb ik begrepen dat er af en toe iemand langs komt voor een gesprekje over onze ervaring. Daarnaast hebben wij op dit moment negen zonnepanelen, maar volgens mij is er ruimte voor 12. Dus wellicht dat ik de komende twee jaar nog wel een keer wil uitbreiden.

 

Wat vind u van de gezamenlijke Virtuele Energie Centrale?

Vroeger kende je alleen mensen uit je eigen omgeving en kende je Rome alleen van een kleine zwart-wit foto. De wereld was heel klein. Nu kijkt niemand je meer aan. Dat hele idee van ‘samen bij elkaar horen’ is verdwenen. Iedereen heeft energie nodig en daarom vind ik het mooi dat je daar nu samen aan mee kan werken. Hoe precies de Virtuele Energie Centrale gaat werken, moet nog blijken. Maar het is zeker een manier om mensen te laten voelen dat ze samen ergens voor zorgen. Ik vind het wel hartstikke spannend want het is nog nooit geprobeerd.

“Je maakt iets mee wat gaat beginnen.”


Plaats een reactie