Baas in eigen Bodem

Op: 18 juni 2011
Door: greenspread

0 reacties

Deel via

Baas in eigen Bodem

Greenspread lanceert vandaag een nieuwe dienst voor provincies en gemeenten: “Baas in eigen Bodem”.

De dienst biedt provincies en gemeenten een ‘one stop shop’ voor het verkrijgen van een opsporingsvergunning voor aardwarmte. Het belangrijkste doel is dat een gemeente of provincie zelf de regie kan voeren over het eventueel benutten van de ondergrondse, duurzame, bodemschatten.

Gezien de snelle groei van het aantal aangevraagde opsporingsvergunningen voor geothermie (in twee jaar tijd zijn meer dan 80 aanvragen ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken), is de kans is groot dat commerciële partijen binnenkort binnen provinciale of gemeentelijke grenzen aan de slag gaan.  Uiteraard is dit een goede beweging richting duurzaamheid, maar de betreffende provincie of gemeente heeft géén controle over het proces, noch over de optimale ontwikkelingskansen binnen de provincie of gemeente. De houder van de geothermie- vergunning verkrijgt namelijk het exclusief recht voor het opsporen (lees: boren) en (later:) het gebruik van diepe aardwarmte.

Dankzij de dienst is het voor een provincie of gemeenten niet noodzakelijk om zelf een project te ontwikkelen en allerlei risico’s te gaan lopen. Provincies en gemeenten kunnen dankzij de dienst wel zorgen dat ze het, wellicht deels, voor het zeggen houden bij aardwarmteprojecten in hun regio.

Door zelf de opsporingsvergunningen aan te vragen voor hun gebied kan dit. Partijen die aardwarmteprojecten willen ontwikkelen in een reeds gegund gebied moeten namelijk met de vergunningshouder om tafel.

De vergunninghouder heeft een bepaalde waarde die op verschillende manieren ten gelde kan worden gemaakt. Het onderbrengen van de opsporingsvergunning(en) in een aparte juridische entiteit, zoals bijvoorbeeld een BV, geeft een bepaalde flexibiliteit. Zo kan er voor worden gekozen om de BV met een of meerdere opsporingsvergunningen te verkopen. Ook kan er voor worden gekozen om een VOF op te richten en de vergunning in te brengen als kapitaal.

Er kan echter ook waarde worden gecreëerd door zeggenschap af te dwingen waardoor bijvoorbeeld zeker wordt gesteld dat de afnemers van de aardwarmte niet meer dan anders (NMDA) betalen.

Meer weten over de dienst ‘Baas in eigen Bodem’?

Download hier de brochure.

 


Plaats een reactie