City-zen

De nieuwe energie transitie

Op dit moment is het voor veel huishoudens economisch rendabel om elektrische energie niet langer af te nemen van een energieleverancier, maar om deze zelf op te wekken middels de zon. Daarnaast worden grote kolencentrales gesloten en zien we in toenemende mate windmolens verschijnen. Het mag duidelijk zijn; de trend naar duurzame energie is ingezet!

Vraag en aanbod van elektriciteit dienen altijd in evenwicht te zijn. In de nacht verbruiken we gezamenlijk weinig energie, in de ochtend neemt dit toe, de piek van de energievraag zit in het begin van de avond. De vraag naar energie hebben we altijd weten te volgen met de kolen en gascentrales, deze draaiden simpelweg harder wanneer de vraag hoger werd.

Energie opwek van windmolens en zonnepanelen kunnen we niet regelen. Vraag en aanbod zullen elkaar vaker ontlopen doordat de zon niet schijnt of de wind niet waait. Hierdoor ontstaan grote prijsverschillen op de energiemarkten. Ieder kwartier wordt er een andere prijs vastgesteld voor elektriciteit. Tot op heden was het voor huishoudens niet mogelijk gebruik te maken van deze variabele prijzen, met de introductie van de slimme meter wordt dit wel mogelijk.

Energie oud nieuw

Wat gaat er precies gebeuren

In het City-zen-project worden 50 batterijen geplaatst bij huishoudens en/of MKB’ers in Amsterdam. Deze 50 huishoudens zullen samen een grote community worden, genaamd de “Virtual Power Plant”. Het collectief van 50 huizen zal op sommige momenten energie leveren en op andere momenten energie inkopen op de energiemarkten. Met behulp van de batterij kan dit op gunstige momenten worden gedaan. Door alle 50 deelnemers uit te rusten met een batterij gaan we meer gebruikmaken van duurzame energie en inspelen op variabele energieprijzen. Zo laden we de batterij met een overschot aan wind- of zonne-energie.

Tot op heden was het voor kleinverbruikers niet mogelijk gebruik te maken van de variabele energietarieven die bestaan (naast het dag- en nachttarief). Door de batterijen en de deelnemers (inclusief verbruik en opwek van zonne-energie) te beschouwen als één grote klant wordt dit wel mogelijk. Dit principe staat bekend als een Virtual Power Plant (VPP), oftewel een virtuele energiecentrale. Zo wordt het geheel meer waard dan de som der delen.

Achtergrond City-zen project

City-zen is een Europees project met Amsterdam en Grenoble als demonstratiesteden. City-zen is erg divers en richt zich op duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Zo worden projecten gerealiseerd met warmtewinning uit drinkwater, duurzame renovatie van gebouwen en energieopslag bij huishoudens. Voor meer informatie over City-Zen in het algemeen kunt u de volgende website bezoeken: http://www.cityzen-smartcity.eu/

Ons Virtual Power Plant project wordt uitgevoerd met onderstaand consortium:

 • Alliander (netbeheerder)
 • Energy Exchange Enablers (EXE, 100% dochter van Alliander)
 • Greenspread (energieleverancier)
 • Wageningen UR (onderzoek)

 

Meedoen?

Er zijn nog plekken beschikbaar! Wil jij een van de 50 deelnemers worden? Een duurzame koploper zijn én een lage energierekening behalen? Controleer hieronder of uw huishouden hier voor in aanmerking komt.

Uw postcode:

 

Resultaat

Foutieve invoer
Helaas, u woont niet in het zoekgebied dat bij dit project hoort.
Hallo Amsterdammer! We hebben graag dat u zich inschrijft en nemen op korte termijn contact met u op.
Super, we zijn op zoek naar u, meld u snel aan.

Is uw postcode geschikt? Meld je dan nu aan:

Uw naam (verplicht)

Uw adres en postcode (verplicht)

Uw e-mailadres (verplicht)

Telefoonnummer

Eventuele opmerking

Hoe heeft u van ons project gehoord?

 

Vragen project

De meest frequent gestelde vragen en daarbij behorende antwoorden kunnen op deze pagina gevonden worden.

Voordelen

 • Een gezellige community in de buurt
 • Gratis batterij gedurende het project (tot 2019)
 • Bijdrage aan duurzaam Amsterdam
 • Meer gebruik van jouw eigen energie
 • Inzicht in verbruik, opwek en inzet van de batterij
 • Scherp energietarief (€75 korting per jaar op vastrecht, zie tarieven)
 • Eventuele winst wordt uitgekeerd aan de deelnemers

 


Voorwaarden

 • Een woning of gebouw in het postcode-gebied: 1060, 1066, 1068, 1069.
 • Zonnepanelen (wij kunnen jou helpen bij de keuze voor leverancier van zonnepanelen)
 • Internetverbinding
 • Slimme meter (deze kunnen wij voor jou aanvragen)
 • Overstappen naar Greenspread als energieleverancier  (€75 korting per jaar op vastrecht, zie tarieven)
 • Ruimte voor een batterij (141x50x38 cm)
 • Delen van data binnen het consortium
 • Deelnemen aan onderzoek van Wageningen Universiteit

 

Wat doet Greenspread?

Greenspread zet in dit project de eerste stappen naar het ICT-systeem dat een duurzame en efficiënt energiesysteem faciliteert. Koppelingen zullen worden gemaakt naar de energiemarkten, inclusief bijbehorende algoritmes. Greenspread ontwikkelt binnen dit project het ICT-systeem tot aan de uitvoering/aansturing. Voor de uitvoering werkt Greenspread samen met EXE, een partij die de batterijen zal aansturen met behulp van PowerMatcher-technologie.

Greenspread wil in dit project ervaring opdoen met het benutten van flexibiliteit. Het streven is om dit jaar 50 deelnemers met PV-panelen op het dak te werven en te voorzien van een batterij. Daaropvolgend zullen verschillende strategieën worden toegepast om de batterijen aan te sturen. Dit project loopt tot 2019.

De planning

Juli en augustus 2017: Uitrol van laatste batterijen

Tot en met 2019: Delen ervaringen en monitoren van systemen.

 

Meer informatie:

Heeft u persoonlijke vragen? Neem contact op via vragen@greenspread.nl. Ook kunt u onze Q&A bekijken waar de meest voorkomende vragen worden beantwoord.

 

European Union

This project has received funding from the European Union’s Seventh Programme for research, technological development and demonstration under grant agreement No 608702

 


Deel deze pagina via
Deel via LinkedIn Deel via Twitter