Studiereis Zuid-Korea met LG Klimaat

De laatste week van oktober mocht ik op studiereis naar Zuid-Korea. De studiereis is georganiseerd door LG Climate Solutions, in de Benelux bekend onder de naam LG Klimaat.

LG-klimaatsystemen zijn één van de duurzaamste op de markt. Doordat haar systemen zo energie-efficiënt mogelijk worden gemaakt, verlagen zij de CO2-uitstoot drastisch. Ook vermindert LG de totale hoeveelheid afvalstoffen uit de productie door gebruik te maken van milieuvriendelijke en recyclebare materialen. Dit blijft niet onopgemerkt. Het Amerikaanse magazine Forbes heeft LG uitgeroepen tot een van de meest duurzame bedrijven ter wereld.

Het doel van de studiereis is partijen als Greenspread en andere adviseurs meer inzicht te geven in de mogelijkheden die LG allemaal biedt met haar producten. We hebben daarom enkele referentieprojecten bezocht. Een van de referentieprojecten was een complex bestaande uit 280 appartementen. Het complex wordt duurzaam verwarmd in de winter en duurzaam gekoeld in de zomer middels warmtepompen. De stroom wordt opgewekt met zonnepanelen en er is een batterij geplaatst.

LG Studiereis in Zuid-Korea

Daken vol in Zuid-Korea

Het bijzondere is dat het in Zuid-Korea in de winter ongeveer twee maanden lang tussen de -10 en -15 graden Celsius is. Ook overdag. Wat ook bijzonder is, is dat Koreanen nogal kouwelijk zijn aangelegd en hun huistemperatuur op minimaal 24 graden zetten. Helaas doen de hotels hier ook aan mee, waardoor ik ’s nachts lag te baden in mijn eigen zweet.

In Zuid-Korea zie je enorm veel zonnepanelen. Ook op kleine daken van hoge complexen. De zonnepanelen staan allemaal op frames en deze zijn verankerd aan de (vaak betonnen) daken. De constructies zijn hierdoor veel duurder dan wij in Nederland gewend zijn. Toch ligt bijna ieder dak vol en dit is te danken aan het overheidsbeleid dat in 2016 is ingezet.

Het energieverbruik in Zuid-Korea is veel hoger dan in Nederland. Zuid-Korea verbruikt ongeveer 507 TWh per jaar, dit is 4 á 5 keer hoger dan Nederland. Hiervan wordt 69% geproduceerd met fossiele energiecentrales, 21% met kernenergie, 2% met waterkracht en 8% met zon en wind. In 2016 heeft de president aangegeven te gaan investeren in duurzame opwekking en het aandeel fossiele energie en kernenergie fors terug te dringen.

In Zuid-Korea wordt de elektriciteit door de overheid geleverd (de Korea Electric Power Corp is volledig in staatshanden) en hier geldt het principe: hoe meer je gebruikt, hoe meer je betaalt. De overheid kent drie staffels: een gebruik tot 200 kWh per maand, een gebruik tussen de 201 en 400 kWh per maand en een verbruik vanaf 401 kWh per maand. De eerste kost 93,3 Won per kWh, de tweede 187,9 en de derde 280,6 Won per kWh. Dit komt ongeveer overeen met respectievelijk 13 cent per kWh, 27 cent per kWh en 40 cent per kWh. Iedereen in Zuid-Korea wordt dus enorm financieel gestimuleerd minder elektriciteit te verbruiken, zelf op te wekken én gebruik te maken van batterijen.

Jan Willem Zwang op studiereis LG met andere deelnemers

Een bezoek aan het LG Science Park

Een ander referentieproject is het LG Science Park. LG heeft in Seoul een eigen campus met 26 gebouwen waar 17.000 onderzoekers continu werken aan het verbeteren van hun bestaande producten en aan innovaties. De rondleiding hier was een fantastische ervaring en een kijkje in de toekomst. Er werden allerlei innovaties gepresenteerd op het gebied van duurzame-energieproductie (onder andere zonnepanelen en warmtepompen), energieopslag en energiemanagement. We kregen echter ook een kijkje in de producten die zij leveren aan de auto-industrie zoals aandrijving van elektrische auto’s software voor zelfrijdende auto’s en andere slimme dingen. Helaas mochten we binnen geen foto’s maken.

LG produceert zelf haar eigen energie. Ze heeft 7 MW aan zonnepanelen op haar daken en een enorme warmtepompeninstallatie waarmee ze zelf haar warmte en koeling produceert. Ze gebruikt batterijen voor de opslag van elektriciteit en een enorm ijsbad om koude én warmte te bufferen. Omdat al hun panden op het duurzame-energiesysteem zijn aangesloten, monitort LG haar installaties zelf. Hiervoor heeft ze een flinke controlroom waar 24/7 tien man werkzaam zijn.

Op de laatste dag zijn we naar het paleiscomplex Gyeongbokgung gegaan. De foto doet wellicht vermoeden dat dit enkel ontspanning betrof, maar feitelijk was dit óók een referentiebezoek, alleen niet van een LG-project. Onze gids heeft ons uitgelegd hoe efficiënt men hier vroeger al omging met de energievoorziening. Er werd gebruik gemaakt van vloerverwarming (dit is ook de reden waarom veel Koreanen vroeger op de grond aten en sliepen) en slim gebruik van natuurlijke materialen en ventilatie. Hierdoor waren de Koreanen al vroeg in staat hun huizen duurzaam te verwarmen en te koelen.

Het LG Sciencepa
rk

Conclusie

Voor mij was de studiereis heel leerzaam. Ik heb veel vragen kunnen stellen die gerelateerd zijn aan onze eigen duurzame-energie-projecten en ik heb veel meer inzicht in de mogelijkheden die de LG-producten bieden. Ik heb goede contacten opgedaan onder de andere genodigden en de basis gelegd voor nieuwe samenwerkingen voor ons ESCo-model om maatschappelijk vastgoed van gas los te maken.

De reis was ook gewoon leuk. We hebben Koreaans gegeten, we hebben meerdere bezienswaardigheden bezocht en ik heb zelfs het Koreaanse alfabet mogen leren (niet te verwarren met het Chinese, want dat is vele malen moeilijker).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *