Archive for the ‘blog’ Category

Duurzaamheid in onze genen – Als kind al…?

Bij Greenspread zetten wij ons dagelijks in voor de vergroening van de energiebranche. Maar duurzaamheid gaat natuurlijk over nog veel meer. Daarom delen wij wat duurzaamheid betekent in de persoonlijke levens van onze collega’s. In deze blog het verhaal van onze directeur Jan Willem Zwang.

Dit keer ben ik zelf aan de beurt om aan te geven dat duurzaamheid in onze genen zit. Ik wilde eerlijk gezegd ook beginnen met: ”Als kind al…”

Toen ik hier echter over na ging denken, kwam ik tot de conclusie dat duurzaamheid vroeger niet in mijn genen zat. Ik herinner mij maar al te goed dat mijn vader me regelmatig nariep: “Deur dicht achter je kont!” en “Licht uit wanneer je je kamer uitgaat!” en dat mijn moeder zei: “Dan doe je maar een trui aan”, wanneer ik zei dat ik het koud had.

Inmiddels hebben wij zelf een puber van 15 en een prepuber van 12 en zijn zij, net als ik vroeger, regelmatig door hun vader nageroepen om het licht uit te doen of de deur dicht.

Ik kan mij niet herinneren vroeger veel bezig te zijn geweest met het milieu tot het moment dat het gat in de ozonlaag opeens een probleem bleek te zijn. Die periode heeft mij de ogen geopend en zelfs verleid een kort en weinig hoogdravend gedicht te schrijven genaamd ozon:

“O zon
In de blauwe lucht
Een vogel vliegt
In vogelvlucht
Hij stort neer
De zon blijft staan
En zo gaat alles
Naar de maan”


Toen ik in 2002 in de energiemarkt terechtkwam, had ik twee dingen al snel in de gaten:

1. duurzame energie wordt een weg van de lange adem; en
2. met duurzame energie kun je geld verdienen maar zo wordt dit niet gezien c.q. ervaren.

Inmiddels was de energiemarkt net ‘open’ en gingen de grote energiebedrijven vooral investeren in kolen- en gascentrales. Het heeft voor mij dan ook nog even geduurd voordat ik echt het licht zag. Pas in 2007 kwam bij mij echt het besef dat het roer om moest en dat we snel en hard aan de verduurzaming van onze energiehuishouding moeten gaan werken. In 2008 ben ik Tensor Energy begonnen. Daarmee richtte ik mij vooral op de energie- en afvalbedrijven. Toen ik merkte dat ik hier weinig gehoor vond (behalve bij Eneco), heb ik mijn aandelen verkocht aan mijn medeaandeelhouder en ben ik in 2010 Greenspread begonnen om alleen nog maar duurzame-energieprojecten te ontwikkelen. Verstand komt met de jaren en ik ben daar een levend bewijs van (op het gebied van duurzaamheid dan wel te verstaan; veel van mijn Twittervolgers vinden dat ik door mijn Feyenoordliefde nauwelijks tot geen verstand van voetbal heb).

Thuis zijn we al redelijk goed bezig. We hebben zonnepanelen (oost/west), ledverlichting (Philips Hue, supermooi en hartstikke handig dankzij de app), een Toon, twee hybride auto’s en zelfs een Tesla in de garage. Niet om mee te rijden, maar een Tesla Powerwall waarin we onze overtollige zonnestroom opslaan om deze ’s avonds te verbruiken.

De afgelopen maanden hebben we onze achtertuin laten doen. Hier hebben we heel bewust gekozen voor meer groen en kiezelstenen in plaats van terrastegels. Binnen nu en twee jaar moet onze CV-ketel worden vervangen en dan stappen we over op een warmtepomp. Onze woning is al goed geïsoleerd en we hebben al vloerverwarming, dus dat wordt een kleine aanpassing.

Uiteraard investeren we in alle duurzame-energieprojecten die bij Greencrowd op de website komen. We hebben winddelen van Qurrent, gebruiken Hollandse Wind van Eneco, kiezen gecompenseerd gas én we doen mee in een lokaal postcoderoosproject.

Bij mijn prepuberende dochter zit duurzaamheid al sneller in haar genen dan bij mij destijds. Een tijdje terug was er reclame op tv voor de SodaStream (een apparaat waarmee je van plat water bruisend water kunt maken) en mijn dochter (die gek is op Spa) riep meteen: “Die moeten wij ook hebben!” Voordat ik: “Ja, dag! Weet je wat die kost?!?” kon roepen, riep ze er achteraan: “Die is harstikke goed voor het milieu, want dan heb je geen plastic flessen meer nodig!”. Pleidooi beslecht, SodaStream it is.

Minder subsidie voor zonnepanelen

De afgelopen jaren wordt er steeds minder subsidie verstrekt aan organisaties die investeren in zonnepanelen. Deze trend zet zich voort, zoals blijkt uit de recent gepubliceerde adviezen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).


De subsidie voor zonnepanelen wordt ieder jaar lager en vanaf 2020 wordt tevens minder subsidie beschikbaar gesteld voor de productie van hernieuwbare elektriciteit, zoals die van zonnepanelen. Onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van de SDE+-subsidie voor projecten tot 1 MW (ongeveer 3.500 zonnepanelen) op een dak.


*De lichtgroene kolommen zijn de adviesbedragen van PBL.

2020: SDE++
Het verschil tussen SDE+ en SDE++ lijkt slechts ‘een plus’ te zijn. Toch heeft deze vervangende regeling grotere gevolgen dan gedacht. Hieronder staan de belangrijkste zaken.


  1. Subsidieaanvragen worden voortaan beoordeeld op vermeden of opgeslagen CO2.
  2. Het subsidiebudget wordt verdeeld over meer technieken. Zo worden onder andere waterstofproductie en CO2-afvang en –opslag ook gesubsidieerd.

Voor hernieuwbare elektriciteit wordt een plafond gesteld van 35 TWh in de voorjaarsronde van 2020. Dit betekent dat er voor ‘slechts’ 2.450 MW subsidie beschikbaar wordt gesteld, te verdelen over windenergie, zonne-energie en waterkracht.


Beschikbaarheid subsidie in MW voor wind, zon en water

Duurzaamheid in onze genen – Het verduurzamen van een huis uit de jaren zestig

Bij Greenspread zetten wij ons dagelijks in voor de vergroening van de energiebranche. Maar duurzaamheid gaat natuurlijk over nog veel meer. Daarom delen wij de komende tijd wat duurzaamheid betekent in de persoonlijke levens van onze collega’s. In deze blog het verhaal van onze projectmanager Tijmen van Straten. Duurzaamheid kreeg een rol in zijn leven toen hij in 2007 tijdens zijn opleiding landschapsarchitectuur aan energielandschappen werkte. Sinds 2011 is Tijmen actief in de wereld van de duurzame energie. Daarnaast is hij druk bezig met het verduurzamen van zijn huis.

Aanleiding voor het verduurzamen van ons huis

Het idee om ons huis te verduurzamen ontstond eigenlijk omdat wij het plan hadden te verbouwen en zo extra kamers te creëren. Dat was een mooie aanleiding om dan gelijk ons huis te verduurzamen. Daarnaast was onze CV-ketel bijna 23 jaar oud, dus die was ook wel toe aan vervanging.

De gekozen maatregelen

Ons huis is gebouwd in 1963. Toen wij het in 2010 kochten, was het niet geïsoleerd en had de bovenverdieping enkel glas. De afgelopen jaren isoleerden we al de woonkamervloer en de spouw. We vervingen al het dubbele en enkele glas door HR++-glas in nieuwe kozijnen en plaatsten daarnaast 10 zonnepanelen.

Inmiddels hebben we ook de zolder verbouwd en daarbij het dak goed laten isoleren. We hebben de keukenvloer eruit gehaald en laten isoleren en vloerverwarming aangelegd op de begane grond. We installeerden een warmtepomp in plaats van de CV-ketel, plaatsten LTV-convectoren op de zolder (i.p.v. radiatoren) en we legden balansventilatie aan. Ten slotte hebben we nog eens 14 extra zonnepanelen geplaatst, naast de 10 stuks die we al hadden.

De vloerverwarming

Het proces van het verduurzamen

We begonnen in maart 2017 met het opvragen van offertes voor de verbouwing en voor de verduurzamingsmaatregelen, om te zien of alles binnen het budget paste. Na het kiezen van een aannemer hebben we onze focus gelegd op de benodigde omgevingsvergunning. Dit bleek het grootste obstakel, omdat welstand niet wilde meewerken aan onze oorspronkelijke plannen.

We pasten onze plannen aan, waardoor ook de ruimte voor bijvoorbeeld de warmtepomp werd beperkt. Eigenlijk was ook het nieuwe voorstel niet goed genoeg volgens welstand, maar dankzij tussenkomst van de wethouder kregen we uiteindelijk halverwege 2018 alsnog onze vergunning. Omdat onze zoon in november 2018 werd geboren, stelden we de verbouwing uit tot januari 2019.

In de uitvoering was met name de afstemming tussen alle partijen een uitdaging. Naast de aannemer van onze zolderverbouwing hadden we te maken met de partij die de vloerverwarming aanlegde, de tegelzetter en de leverancier van de warmtepomp en ventilatie. Ze hebben allemaal hun eigen wensen en willen vaak ook wat van de ander (bijv. gebruikmaken van een bouwlift), die daar niet altijd op elk moment aan kan en wil meewerken. Daar zat dus veel regelwerk in voor mijzelf.

Uiteindelijk heeft alles (veel) langer geduurd dan gepland, doordat de aannemer last had van de sneeuw. Wij hebben zelf daarna nog veel werk gedaan om de kosten wat te drukken. Het is nu eind mei en we zijn inmiddels bijna helemaal klaar.  

Binnenunit warmtepomp

De voor- en nadelen van de verduurzaming

We merken intussen dat de warmtepomp in combinatie met de vloerverwarming het huis prima warm krijgt. We hebben dus heerlijk warme voeten als het buiten kouder is. De echte test komt de volgende winter natuurlijk nog, want de warmtepomp staat er pas sinds maart. De zonnepanelen doen hun werk goed en dankzij de salderingsregeling strepen we nog een aantal jaren ons verbruik weg tegen onze productie. Met de ventilatie zijn we misschien nog wel het meest tevreden. Voorheen was de lucht in huis muf en was de CO2-concentratie hoog. Beide problemen zijn nu opgelost en we hebben heerlijke frisse lucht.

Nadelen ervaren we gelukkig weinig. Het enige is dat de warmtepomp met geïntegreerd boilervat nogal wat ruimte inneemt. Aan de andere kant was onze oude CV-ketel ook een fors apparaat, maar nieuwe CV-ketels zijn een stuk compacter.

Voorlopig laten we het hierbij; we zijn wel even klaar met verbouwen. Wellicht willen we in de toekomst nog een keer een opslagsysteem en/of een laadpaal voor een elektrische auto. Om verder te verduurzamen, zou ik in de toekomst graag een elektrische auto rijden.

Tips voor het verduurzamen van je huis

Aan anderen die plannen hebben om hun huis te verduurzamen, geef ik de volgende tips mee:

  1. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk onderdelen bij één partij neerlegt. Op die manier hoef je zelf niet alle onderlinge afstemming te doen.
  2. Maak goede afspraken over de kosten en probeer geen werkzaamheden op regiebasis te laten doen.
  3. Zorg dat je er zelf regelmatig bij bent en dat de dingen gebeuren zoals jij wilt (bijv. het aanleggen van leidingen).
  4. Maak vooraf een plan van wat je allemaal wil doen en verdiep je in de materie. Wellicht hoeft niet alles in één keer, zoals ik zelf heb gedaan.
  5. Vraag of degenen die een offerte maken bij je langs komen om de situatie te bekijken.
  6. Zorg dat de isolatie en het afgiftesysteem op orde is voordat je een warmtepomp neemt.

De stooklijn van de warmtepomp

De kosten

Qua kosten betekende het verduurzamen van ons huis het volgende (alle kosten zijn incl. BTW):

MaatregelenKosten
Warmtepomp€ 9.650,-
Vloerverwarming€ 6.300,-
Extra zonnepanelen€ 8.130,-
Isolatie keukenvloer€ 1.970,-
Verwijderen CV-ketel & gasaansluiting€ 1.390,-
Totaal: € 27.440,-

Voor de maatregelen hebben wij gebruik gemaakt van deze subsidies:

SubsidiesBedrag
ISDE€ 1.900,-
BTW teruggave zonnepanelen€ 1.250,-
Totaal: € 3.150,-

Hierdoor is de netto investering: € 24.290,-

Daar staan natuurlijk de besparingen tegenover. Per jaar gaan wij het volgende besparen:

BesparingenBedrag
Besparing op energienota door warmtepompca. € 500,-
Besparing op energienota door zonnepanelen ca. € 900,-
Totale besparing per jaar: € 1.400,-

De terugverdientijd ligt daarmee op ongeveer 16 jaar (als de vermeden investering in een nieuwe ketel wordt meegenomen), uitgaande van gelijkblijvende elektriciteits- en gasprijzen en netbeheerderskosten.

Duurzaamheid in onze genen – Met de trein door Europa

Bij Greenspread zetten wij ons dagelijks in voor de vergroening van de energiebranche. Maar duurzaamheid gaat natuurlijk over nog veel meer. Daarom delen wij de komende tijd wat duurzaamheid betekent in de persoonlijke levens van onze collega’s. In deze blog het verhaal van onze nieuwste collega en trainee Sosha Abspoel. Een jaar geleden reisde zij samen met haar vriend Daniël een maand lang met de trein door Europa, op zoek naar verhalen over duurzaamheid voor hun scriptieonderzoek. In deze blog vertelt zij haar verhaal.

Trein vs. vliegtuig

Het idee voor onze reis ontstond ruim een jaar geleden en had twee achtergronden: het scriptieonderzoek en persoonlijke motivatie. Voorheen ging ik bijna altijd met het vliegtuig op reis, ook samen met mijn vriend Daniël. Dat is eenvoudig, goedkoop en je komt een heel eind. Maar toen wij ons realiseerden hoe groot de milieu-impact van vliegen is, besloten wij een reis met de trein te proberen. Met de trein reizen zorgt voor 75% minder CO2-uitstoot in vergelijking met een vliegreis naar dezelfde bestemming (aldus Treinreiswinkel).

De reis stond ook in het teken van onze gezamenlijke afstudeeropdracht. Hiervoor maken wij nu een documentaire over onze reis, waarbij verschillende verhalen over duurzaamheid aan bod komen.

Aankondiging van onze reis

Van Wenen naar Boedapest

Onze duurzame reis begon in Wenen na een treinrit van ruim 11 uur. Hier spraken wij inwoners over hun persoonlijke ervaringen met het thema duurzaamheid. Wij vroegen hen wat duurzaamheid betekent in hun leven. Daarop antwoordde een jonge vrouw: ”Ik denk gelijk aan mijn zoon, aan de lange termijn en de toekomst die hij heeft.“

Na Wenen ging onze reis verder naar Boedapest in Hongarije. Daar stond een bijzondere ontmoeting gepland met Gabriella Walek, oprichtster en president van de Global Sustainability Fashion Week (GSFW). Vol enthousiasme vertelde zij over haar twee grootste passies: duurzaamheid en mode. “Met de GSFW brengen wij duurzame, ethisch verantwoorde designers en merken van over de hele wereld bijeen. Zij krijgen hier een podium en leren van elkaar”, vertelde zij in Boedapest. Na het gesprek zei ze ons met drie Hollandse zoenen gedag.

Zalig Zagreb en Lovely Ljubljana

In Zagreb kwamen wij in contact met Dean Smolar, CEO van de Croatia Green Building Council. Dean Smolar is in zijn dagelijks werk betrokken bij het verduurzamen van allerlei gebouwen in Zagreb. Hij sprak over zijn eigen motivatie: “Het is makkelijk elke ochtend op te staan en naar je werk te gaan wanneer je weet dat jouw werk verschil maakt. Dat de kwaliteit van het leven van onze inwoners én van onze aarde verbetert. Het is een langzaam proces, maar elk stapje helpt.”

Onze vierde bestemming was Ljubljana in Slovenië. In 2016 werd Ljubljana uitgeroepen tot Green Capital van Europa. De kleine stad heeft een uitstekend recyclesysteem (waar je een boete ontvangt wanneer je niet juist recyclet) en creëerde in een aantal jaar een autovrij centrum. Daarvoor bieden zij een goedkoop alternatief aan: voor een euro per jaar maak je gebruik van het fietsdeelsysteem in de stad.

Hierover spraken wij met Simona Berden. Zij is adviseur bij de gemeente Ljubljana en was onderdeel van het Green Capital-team. ”De dialoog met onze inwoners is het belangrijkst. Welke vragen leven er bij hen?” gaf Simona aan. “Inwoners hebben de mogelijkheid hun vragen in te dienen en zij kunnen zelfs een gesprek met onze burgemeester aanvragen ” Simona gaf ons nog een rondleiding door het gemeentehuis waarna wij van haar een paraplu kregen tegen de regen die buiten met bakken uit de hemel kwam.


Ljubljana: voor en na (bron)

Duurzamer reizen brengt meer dan je denkt!

Onze reis bracht ons later nog in Innsbruck en eindigde in Luxemburg, waar wij in een houten hut aan het water alle indrukken en ervaringen lieten bezinken. Een jaar later besef ik nog steeds hoe bijzonder de reis was. Veel meer mensen zijn bezig met het thema duurzaamheid dan wij van tevoren dachten. Er zijn zoveel bemoedigende initiatieven en inspirerende personen die elke dag hard werken om onze aarde een stuk groener en mooier te maken.

Het treinreizen beviel ons heel goed. Het verliep voorspoedig en zonder vertraging. Daarnaast was het uitzicht vanuit de trein waanzinnig en konden wij relaxed op onze laptop aan het werk. De mogelijkheid je benen te strekken en zelfs een kop koffie te drinken in het restaurant, maakt een reis van meerdere uren een stuk aantrekkelijker. De prijs viel ons ook niet tegen: voor €255 per persoon konden wij 7 dagen (in een termijn van 30 dagen) vrij reizen met de trein binnen Europa.

Infographic door Jorris Verboon voor De Correspondent

Onze conclusie is dan ook dat wij in de toekomst vaker de trein pakken in plaats van het vliegtuig. Duurzamer reizen ervoeren wij niet als een belemmering, het bracht ons juist op mooie plekken. Natuurlijk kan het treinreizen door Europa nog een stuk gemakkelijker en is helaas een vliegticket soms toch nog goedkoper. Maar het feit dat je zoveel minder CO2 uitstoot en bovengenoemde voordelen zijn voor ons redenen genoeg om iedereen een treinvakantie aan te raden.

Op onze reis vonden wij niet alleen waardevolle input voor ons onderzoek maar vooral veel ontmoetingen en gesprekken die ons lang bijblijven. Ons onderzoek en de documentaire ronden wij deze zomer af.

Vind je het leuk uitgebreider te lezen over onze reis? De hele maand hield ik een online reisverslag bij dat je hier vindt: https://adiossos.tumblr.com/.

Duurzaamheid in onze genen – Een outfitbibliotheek in het centrum van Arnhem

Bij Greenspread zetten wij ons dagelijks in voor de vergroening van de energiebranche. Maar duurzaamheid gaat natuurlijk over nog veel meer. Daarom delen wij de komende tijd wat duurzaamheid betekent in de persoonlijke levens van onze collega’s. In deze blog aandacht voor het verhaal van Maria Kuznetsova, partner van onze projectmanager Sander. Zij begon in de zomer van 2018 de derde kledingbibliotheek van Nederland, in het centrum van modestad Arnhem.

Maria’s missie: een duurzaam en toegankelijk alternatief voor fast fashion
De textielbranche is de op één na meest vervuilende ter wereld en ook met de mensenrechten in de branche is het slecht gesteld. Daarom wordt de roep om een duurzaam, toegankelijk en betaalbaar alternatief voor fast fashion steeds sterker. Een mooi voorbeeld van een duurzaam initiatief voor kleding is  “Outfit Library LESS”, de Arnhemse kledingbibliotheek die wordt gerund door Maria Kuznetsova.

Na het zien van “The True Cost”, een documentaire over de verborgen impact van de kledingindustrie, besloot Maria dat zij nooit meer nieuwe kleding wilde kopen. Dat moest ook voor anderen mogelijk worden en in een kledingbibliotheek herkende zij daarvoor het perfecte middel. Maria ziet het als haar missie bewuste vrouwen te helpen zich leuk en afwisselend te kleden voor een lage prijs en zónder het schuldgevoel dat veel mensen ervaren na een middagje shoppen bij de grote modeketens. Om zoveel mogelijk vrouwen een passend alternatief te kunnen bieden, zijn alle voorkomende maten in de bieb vertegenwoordigd en is de collectie opgedeeld in zeven verschillende stijlen.

Onbeperkt kleding lenen voor een vast bedrag per maand
Alle kledingstukken én de gehele inrichting van de bibliotheek zijn tweedehands. In de bibliotheek lenen vrouwen kleding voor een vast bedrag per maand. Met het abonnement is het mogelijk zo vaak van outfit te wisselen als de vrouwen zelf willen. Hierdoor hoeven zij zelf eigenlijk geen kleding meer te kopen, omdat de bibliotheek een gedeelde eindeloze inloopkast is.

De week van de Tweedehands Textiel
Deze week is het de Fashion Revolution Week en de Week van het tweedehands textiel. Er is volop aandacht voor duurzame alternatieven in de kledingindustrie. De kledingbieb van Maria is hiervan een mooi voorbeeld waar wij enthousiast van worden. Maria laat zien dat duurzamer leven uitstekend samengaat met keuzemogelijkheden en kwaliteit. Dat is een krachtig antwoord op de vervuilende fast-fashion-industrie.

Benieuwd geworden naar de bieb en/of de evenementen die deze week plaatsvinden in het kader van de Fashion Revolution Week? Neem eens een kijkje op de website van Maria: www.outfitlibraryless.nl of volg haar op Instagram of Facebook.

Greenspread neemt exploitatie ZonneHub over van Eneco

Woudenberg, 11 april 2019  

Greenspread neemt de ontwikkeling en exploitatie van ZonneHub-projecten over van Eneco. Dat is tijdens de laatste Algemene Ledenvergadering besloten. ZonneHub is dé landelijke coöperatie voor postcoderoosprojecten. Dankzij deelname in projecten van ZonneHub wek je groene stroom op, terwijl de zonnepanelen niet op je eigen dak liggen.

Zonnestroom uit jouw buurt
Steeds meer mensen willen zonnepanelen, maar niet iedereen heeft een eigen (geschikt) dak en soms zijn er andere belemmeringen. ZonneHub maakt 100% zonnestroom opwekken mogelijk door het plaatsen van eigen zonnepanelen op een locatie in de buurt. Het staat deelnemers aan ZonneHub vrij hun eigen energieleverancier te kiezen.

Samen een versnelling teweegbrengen
ZonneHub is een initiatief uit 2016 van Eneco en Greenspread. De oprichting van de coöperatie in 2017 heeft als belangrijkste doel een versnelling teweeg te brengen in de transitie naar 100% duurzame energie. De ontwikkeling en exploitatie van ZonneHub-projecten is voor Greenspread een mooie uitbreiding op het portefeuille. Greenspread-directeur Jan Willem Zwang: “Het principe van ZonneHub sluit naadloos aan op de manier waarop wij duurzame-energie-projecten realiseren, namelijk door mensen uit de nabije omgeving te laten participeren en mee te laten profiteren. Hierdoor ontstaat betrokkenheid en draagvlak bij duurzame-energie-projecten.” Jop Bröcker, Manager Samen Opwekken bij Eneco: “We hebben ZonneHub de afgelopen jaren op de kaart gezet als aantrekkelijk alternatief voor zonnepanelen op eigen dak. We werken al jaren samen met Greenspread, dat alle competenties in huis heeft om ZonneHub naar de volgende fase – meer projecten en meer leden – te brengen.” Eneco blijft betrokken bij ZonneHub, onder meer om het verrekenen van de opgewekte stroom op de energienota mogelijk te maken.

Rendement op investering én een lagere energierekening
ZonneHub is de totaaloplossing voor postcoderoosprojecten. Door de postcoderoosregeling krijgen deelnemers aan lokale collectieve zonneparken 15 jaar vrijstelling van energiebelasting over de opgewekte stroom. Zwang: “Met ons crowdfundplatform Greencrowd hebben wij al 43 zonne-projecten gerealiseerd. Bij Greencrowd loopt het voordeel voor deelnemers via de bankrekening. Het voordeel voor deelnemers aan ZonneHub loopt juist via de energienota.”

Crowdfundingplatform Greencrowd passeert grens van € 10 miljoen

Het crowdfundingplatform van Stichting Greencrowd is deze week de grens van € 10 miljoen aan opgehaalde gelden gepasseerd. Sinds de oprichting van het platform in de nazomer van 2012 heeft Stichting Greencrowd 68 duurzame-energieprojecten succesvol gefinancierd. Tot op heden betalen alle leningsnemers netjes hun rente en aflossing; een unicum in deze snelgroeiende markt voor alternatieve financiering waar menig crowdfundingplatform geconfronteerd wordt met afboekingen op de gefinancierde projecten.

Het nettorendement op de totale Greencrowd-portefeuille bedraagt 5% op jaarbasis.

Degelijke portefeuille

Volgens Greencrowd-bestuurder Jan Willem Zwang is de degelijkheid van de portefeuille te danken aan meerdere factoren: “Het crowdfundingplatform is ondergebracht in een stichting zonder winstoogmerk en wij doen niet aan acquisitie. Crowdfunding wordt bij ons ingezet als middel om mensen en organisaties in de nabije omgeving van duurzame-energieprojecten te betrekken en financieel mee te laten profiteren van de projecten. We hebben crowdfunding niet nodig om onze boterham te verdienen; dat doen we namelijk met Greenspread waarmee we zelf duurzame-energieprojecten ontwikkelen en exploiteren. Hierdoor kunnen we heel kieskeurig zijn in de projecten die we online zetten voor crowdfunding.”

Morele toets

Een ander belangrijk onderscheid ten opzichte van andere crowdfundingplatforms is de morele toets. Jan Willem Zwang: “Nadat wij due diligence hebben uitgevoerd op een project, wordt inderdaad de morele toets, zoals wij dat noemen, uitgevoerd. Na afronding van de due diligence stel ik mijzelf de vraag of ik in het project ga investeren. Als dit niet zo is, gaat het project niet online en wordt het dus ook niet door ons platform gecrowdfund. Maar als het wel zo is, dan gaat er boter bij de vis en leg ikzelf als eerste een investering in.”

Samenwerking lokale partijen

Het merendeel van de crowdfundingprojecten van Greencrowd is gerealiseerd in samenwerking met lokale partijen zoals gemeenten, Verenigingen van Eigenaren, scholen, energiecoöperaties en zelfs een ziekenhuis. Partijen die al gebruik hebben gemaakt van het platform van Stichting Greencrowd zijn onder andere de gemeenten Grave en Zaltbommel, het initiatief Solar City Delft en de energiecoöperaties Grunneger Power, Spijker Energie, Lingewaard Energie, Duurzaam Haren, SchoonSchip, de Groene Weuste en de EigenWijkse Energie Coöperatie.