Archive for the ‘blog’ Category

Greenspread neemt exploitatie ZonneHub over van Eneco

Woudenberg, 11 april 2019  

Greenspread neemt de ontwikkeling en exploitatie van ZonneHub-projecten over van Eneco. Dat is tijdens de laatste Algemene Ledenvergadering besloten. ZonneHub is dé landelijke coöperatie voor postcoderoosprojecten. Dankzij deelname in projecten van ZonneHub wek je groene stroom op, terwijl de zonnepanelen niet op je eigen dak liggen.

Zonnestroom uit jouw buurt
Steeds meer mensen willen zonnepanelen, maar niet iedereen heeft een eigen (geschikt) dak en soms zijn er andere belemmeringen. ZonneHub maakt 100% zonnestroom opwekken mogelijk door het plaatsen van eigen zonnepanelen op een locatie in de buurt. Het staat deelnemers aan ZonneHub vrij hun eigen energieleverancier te kiezen.

Samen een versnelling teweegbrengen
ZonneHub is een initiatief uit 2016 van Eneco en Greenspread. De oprichting van de coöperatie in 2017 heeft als belangrijkste doel een versnelling teweeg te brengen in de transitie naar 100% duurzame energie. De ontwikkeling en exploitatie van ZonneHub-projecten is voor Greenspread een mooie uitbreiding op het portefeuille. Greenspread-directeur Jan Willem Zwang: “Het principe van ZonneHub sluit naadloos aan op de manier waarop wij duurzame-energie-projecten realiseren, namelijk door mensen uit de nabije omgeving te laten participeren en mee te laten profiteren. Hierdoor ontstaat betrokkenheid en draagvlak bij duurzame-energie-projecten.” Jop Bröcker, Manager Samen Opwekken bij Eneco: “We hebben ZonneHub de afgelopen jaren op de kaart gezet als aantrekkelijk alternatief voor zonnepanelen op eigen dak. We werken al jaren samen met Greenspread, dat alle competenties in huis heeft om ZonneHub naar de volgende fase – meer projecten en meer leden – te brengen.” Eneco blijft betrokken bij ZonneHub, onder meer om het verrekenen van de opgewekte stroom op de energienota mogelijk te maken.

Rendement op investering én een lagere energierekening
ZonneHub is de totaaloplossing voor postcoderoosprojecten. Door de postcoderoosregeling krijgen deelnemers aan lokale collectieve zonneparken 15 jaar vrijstelling van energiebelasting over de opgewekte stroom. Zwang: “Met ons crowdfundplatform Greencrowd hebben wij al 43 zonne-projecten gerealiseerd. Bij Greencrowd loopt het voordeel voor deelnemers via de bankrekening. Het voordeel voor deelnemers aan ZonneHub loopt juist via de energienota.”

Crowdfundingplatform Greencrowd passeert grens van € 10 miljoen

Het crowdfundingplatform van Stichting Greencrowd is deze week de grens van € 10 miljoen aan opgehaalde gelden gepasseerd. Sinds de oprichting van het platform in de nazomer van 2012 heeft Stichting Greencrowd 68 duurzame-energieprojecten succesvol gefinancierd. Tot op heden betalen alle leningsnemers netjes hun rente en aflossing; een unicum in deze snelgroeiende markt voor alternatieve financiering waar menig crowdfundingplatform geconfronteerd wordt met afboekingen op de gefinancierde projecten.

Het nettorendement op de totale Greencrowd-portefeuille bedraagt 5% op jaarbasis.

Degelijke portefeuille

Volgens Greencrowd-bestuurder Jan Willem Zwang is de degelijkheid van de portefeuille te danken aan meerdere factoren: “Het crowdfundingplatform is ondergebracht in een stichting zonder winstoogmerk en wij doen niet aan acquisitie. Crowdfunding wordt bij ons ingezet als middel om mensen en organisaties in de nabije omgeving van duurzame-energieprojecten te betrekken en financieel mee te laten profiteren van de projecten. We hebben crowdfunding niet nodig om onze boterham te verdienen; dat doen we namelijk met Greenspread waarmee we zelf duurzame-energieprojecten ontwikkelen en exploiteren. Hierdoor kunnen we heel kieskeurig zijn in de projecten die we online zetten voor crowdfunding.”

Morele toets

Een ander belangrijk onderscheid ten opzichte van andere crowdfundingplatforms is de morele toets. Jan Willem Zwang: “Nadat wij due diligence hebben uitgevoerd op een project, wordt inderdaad de morele toets, zoals wij dat noemen, uitgevoerd. Na afronding van de due diligence stel ik mijzelf de vraag of ik in het project ga investeren. Als dit niet zo is, gaat het project niet online en wordt het dus ook niet door ons platform gecrowdfund. Maar als het wel zo is, dan gaat er boter bij de vis en leg ikzelf als eerste een investering in.”

Samenwerking lokale partijen

Het merendeel van de crowdfundingprojecten van Greencrowd is gerealiseerd in samenwerking met lokale partijen zoals gemeenten, Verenigingen van Eigenaren, scholen, energiecoöperaties en zelfs een ziekenhuis. Partijen die al gebruik hebben gemaakt van het platform van Stichting Greencrowd zijn onder andere de gemeenten Grave en Zaltbommel, het initiatief Solar City Delft en de energiecoöperaties Grunneger Power, Spijker Energie, Lingewaard Energie, Duurzaam Haren, SchoonSchip, de Groene Weuste en de EigenWijkse Energie Coöperatie.