Ondernemingen opgelet: de deadline voor EED-auditplicht nadert snel.
Ondernemingen en instellingen moeten vanuit de overheid voldoen aan verschillende verplichtingen op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid. Het is mogelijk dat uw onderneming naast de informatieplicht energiebesparing ook een EED energie-auditplicht heeft. Dit is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal werknemers, de omzet en het balanstotaal. Dit jaar moet het energie-auditverslag uiterlijk 31 december 2020 ingeleverd zijn bij de RVO. De ervaring leert dat ondernemingen de EED-audit vaak te laat inleveren.
Geldt de EED-auditplicht voor mijn bedrijf of instelling?
Ontdek met onderstaande check of uw bedrijf ook onder de EED-auditplicht valt.
Wat is de EED Energie-audit?
De EED Energie-audit komt voort uit de Europese Energie-Efficiency Richtlijn. Het energie-auditverslag geeft een overzicht van de energiestromen binnen de onderneming, inzicht in besparingsmaatregelen en de effecten van deze maatregelen. Inleveren van dit verslag is een verplichting voor grote ondernemingen met als doel bewustzijn te creëren van energieverbruik én mogelijke besparings- en verduurzamingsmaatregelen in kaart te brengen.
Ondernemingen met 250 fte of meer, of die een jaaromzet van meer dan €50 miljoen én een jaarlijks balanstotaal van meer dan €43 miljoen hebben, vallen onder de verplichting. Na het toepassen van besparingsmaatregelen verlaagt de onderneming haar energiekosten. Bovendien is het vaak mogelijk gebruik te maken van verschillende subsidies en fiscale regelingen.
Inhoud van het verslag
Voor het rapport is het verbruik ingedeeld in elektriciteit, aardgas, warmte en motorbrandstoffen als diesel, benzine en elektriciteit. De EED Energie-audit moet in hoofdlijnen de volgende onderdelen bevatten:
- Analyse energieverbruik
- Energiebalans
- Methode besparende maatregelen
- Kosteneffectiviteit
- Maatregelen gebouwen, installaties, processen en vervoer
Gedetailleerde informatie
Een uitdaging in het opmaken van het verslag is de gedetailleerde gebouw-, installatie-, proces en vervoerbeschrijvingen. Denk bijvoorbeeld aan: isolatiewaarden van het gebouw, opgesteld vermogen van ruimteverwarming en tapwater, type ventilatie, jaarlijks gereden kilometers woon-werk etc.
Hulp bij de EED Energie-audit
Greenspread heeft meerdere ondernemingen geholpen met de voorbereiding en uitvoering van hun EED Energie-auditverslag. Wij helpen met het inzichtelijk maken van het huidige verbruik en brengen passende besparingsmaatregelen, welke voor optimale besparing zorgen, in kaart. De deadline voor het energie-auditverslag staat op 31 december 2020. Het inleveren van het volledige verslag moet dus binnen slechts twee maanden gebeuren. Bij het missen van deze deadline bestaat het risico op sancties.
Geïnteresseerd in ons advies of vragen over uw verslag? Wij helpen graag. Neem vrijblijvend contact met ons op.