Winkelcentrum Kronenburg in Arnhem is gestart met het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het centrum. Wethouder Anja Haga van de gemeente Arnhem en Wouter van de Braak, Head of Innovations van eigenaar Wereldhave, hebben op 6 juni het eerste zonnepaneel geplaatst. De komende periode worden in totaal 2.180 zonnepanelen op het dak geïnstalleerd (577,7 kWp vermogen).

Atama Solar Energy uit Elst is verantwoordelijk voor de oplevering van het systeem, in samenwerking met huisinstallateur Roelofsen. De bouwfase zal enkele weken in beslag nemen. Het projectmanagement wordt verzorgd door Greenspread uit Arnhem, met wie Wereldhave de afgelopen anderhalf jaar het gehele ontwikkeltraject doorlopen heeft.

“Met de plaatsing van zonnepanelen op het winkelcentrum besparen we fors op onze energiekosten én dienen we het milieu”, vertelt Carolien Beijer, Shopping Centre Manager van Kronenburg. “De zonopbrengst kan naar verwachting voor 40% van de benodigde energie zorgen, die we in algemene ruimtes verbruiken. Dat staat gelijk aan het gemiddeld jaarverbruik van 175 huishoudens.” Een deel van het financiële voordeel dat de zonnepanelen opleveren, gunt Wereldhave aan de huurders van de winkels; zij zien de servicekosten dalen doordat de collectieve stroomnota lager uitvalt.

Kronenburg neemt naast zonnepanelen ook andere maatregelen om energie te besparen en het milieu minder te belasten. Carolien Beijer: “Naast het zelf opwekken van zonne-energie maken we nu ook gebruik van windenergie.” Het winkelcentrum heeft het afgelopen jaar al ruim 15% energie bespaard, onder meer door het vervangen van reguliere verlichting door LED-verlichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *