Archive for februari, 2017

Gezocht: Enthousiaste afstudeerder op gebied van Smart Energy! (m/v)

Over Greenspread

Bij Greenspread zijn we ervan overtuigd dat de gebouwde omgeving op een schonere en goedkopere manier in haar energiebehoefte kan worden voorzien. Dat is niet alleen beter voor nu, maar vooral ook voor onze volgende generaties, zodat zij in de toekomst ook kunnen beschikken over een efficiënte en robuuste energievoorziening. Dat is waar Greenspread voor staat en waar we ons elke dag weer volledig voor inzetten.

Voor ons is het volstrekt logisch dat we daarbij zoveel als mogelijk gebruikmaken van gebouwgebonden energiesystemen, zoals zon-PV en warmtepompen. Het inpassen van duurzame energie vergt aanpassingen aan ons energiesysteem; we willen namelijk ook elektriciteit gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Alleen met slimme nieuwe toepassingen kunnen we het comfort en de zekerheden die we gewend zijn waarborgen. Binnen Greenspread Smart Energy zetten we dan ook volledig in op de ontwikkeling van deze slimme toepassingen. In verschillende projecten, zowel nationaal als Europees, is Greenspread betrokken bij de ontwikkeling van Smart-Energy-diensten.

Om deze diensten verder te ontwikkelen, waarvoor slimme software noodzakelijk is, zoeken we een enthousiaste afstudeerder die kan bijdragen aan de vooruitgang van het slimme software platform.

 

Wie zoeken wij?

Ben jij op het gebied van IT goed onderlegd, heb je affiniteit met het modelleren van verschillende systemen, ben je bekend met het ontwikkelen van algoritmes en daarnaast betrokken bij een duurzamer energiesysteem? Dan willen we je graag in ons team hebben.

 

Functieomschrijving

Als afstudeerder aan een technische opleiding of econometrie heb je natuurlijk als hoofdtaak je opleiding af te ronden. Binnen Greenspread krijg je de mogelijkheid jezelf verder te ontplooien en een bijdrage te leveren aan een duurzamer energiesysteem binnen een klein en enthousiast team. Greenspread ontwikkelt op dit moment een Virtual Power Plant (VPP) die flexibiliteit voor huishoudens optimaal probeert in te zetten. Deze flexibiliteit is afkomstig van apparaten zoals een batterij of warmtepomp en wordt ingezet op de verschillende energiemarkten. Jij mag een bijdrage leveren aan het softwareplatform van de VPP, waarvan jij een nader te bepalen gedeelte gaat ontwikkelen.

Het IT-platform optimaliseert de balans tussen verbruik en opwek middels het aansturen van flexibiliteit. Om deze optimalisatie te bereiken, worden voorspellingen gemaakt van het verbruik en de opwek van elektriciteit. Door de flexibele apparaten in te zetten op gunstige momenten, wanneer de energieprijzen laag zijn of de zon schijnt, is het mogelijk meer gebruik te maken van zelf geproduceerde energie en de energierekening te verlagen. Van jou vragen we voorspellingen van de opwek, het verbruik en de energieprijs (onbalans, day-ahead, intraday) zodat de optimale inzet van de flexibiliteit kan worden bepaald.

 

Hoofdtaken

 • Opstellen van een projectplan;
 • Opstellen van voorspelling en beslisalgoritmes ten behoeve van de inzet van flexibiliteit;
 • Algoritmes testen middels simulaties;
 • Verzamelen en verwerken van meetdata;
 • Rapporteren over de stand van zaken (voortgang en delen van ervaringen en bevindingen);
 • Het in samenwerking met het Greenspread-team doorontwikkelen en verbeteren van het IT-platform.

 

Functie-eisen

 • Je bent in de afrondfase van een universitaire masteropleiding in de richting van natuurkunde, wiskunde, elektrotechniek of econometrie;
 • Beschikbaar voor minimaal 5 maanden;
 • Affiniteit met de energiesector, met name op het gebied van duurzame energie, is een pre;
 • Kennis van en ervaring met modelleren (R, Matlab, Phyton, .Net, Java, …)
 • Je bent een ervaren, helder communicerende, kundige gesprekspartner;
 • Je handelt proactief, bent van nature positief ingesteld en flexibel;
 • Je bent accuraat en stressbestendig.

 

Organisatie

Als afstudeerder Smart Energy ga je onderdeel uitmaken van een klein team van professionals dat zich dagelijks tot het uiterste inzet om onze doelstellingen op het gebied van duurzame energie te overtreffen. De sfeer is zeer collegiaal, ondernemend en vooral plezierig. Er is een hoge mate van ervaring en deskundigheid aanwezig. Je zal intensief samenwerken met de Business Development Manager aan wie je zal rapporteren.

 

Wat we je bieden

 • Een leuke en uitdagende afstudeeropdracht;
 • Een inspirerende, motiverende en collegiale werkomgeving waarin je alle ruimte krijgt om mee te denken over de ontwikkeling van het bedrijf, je mening te delen met je collega’s en jezelf verder te ontwikkelen;
 • De kans om samen met ons te werken aan een schonere en goedkopere energievoorziening voor de gebouwde omgeving;
 • Een werkplek in Arnhem, maar werken vanuit huis of de universiteit is geen probleem;
 • Wekelijkse afstemming en begeleiding;
 • Een stage- en reiskostenvergoeding in overleg.

 

Heb je interesse?

Mail dan je sollicitatiebrief en CV naar vragen@greenspread.nl, met “Sollicitatie afstudeerder Smart Energy” als onderwerp.

Realisatie 266 kWp op EnTranCe-terrein van start

In februari is gestart met de realisatie van 1.024 zonnepanelen op het EnTranCe-terrein van de Hanzehogeschool in Groningen. Uitvoerder Enie.nl heeft intussen de Energy Barn voorzien van 163 panelen (42,4 kWp) en op het platte grinddak van het hoofdgebouw wordt gewerkt aan de bouw van een systeem bestaande uit 242 panelen (62,9 kWp).

Later dit voorjaar volgen nog een systeem in veldopstelling en op het dak van de in aanbouw zijnde BuildIng. Het projecttotaal komt dan uit op 266 kWp aan zon-PV-vermogen. Verder plaatst de Hanzehogeschool nog een SmartFlower op de onderwijscampus.

Greenspread heeft in 2014 de SDE+ voor het project aangevraagd en de Hanzehogeschool sindsdien begeleid in het gehele onderzoeks-, vergunnings-, inkoop- en realisatietraject.

In eerste instantie waren de zonnepanelen voorzien op de Van DoorenVeste. Vanwege een gebrek aan aardbevingsbestendigheid is uiteindelijk gekozen voor het EnTranCe-terrein als locatie.

EnTranCe (Energy Transition Centre) is een initiatief van BAM, GasTerra, Gasunie, Hanzehogeschool Groningen en Imtech en staat bekend als de energieproeftuin van het noorden. Bij EnTranCe komen innovatie, productontwikkeling, opleiding en ondernemerschap op het gebied van duurzame energie samen.

 

 

Een andere blik op duurzaamheid

Greenspread heeft de afgelopen periode diverse zon-PV-systemen gerealiseerd in samenwerking met Kromwijk Elektro. Deze installatiepartner heeft recentelijk een zonrijke dag gekozen voor het maken van luchtfoto’s van de systemen met behulp van een drone. Het gaat om enkele winkelcentra van Wereldhave (in Leiderdorp, Etten-Leur, Purmerend en Hoofddorp) en het Westfriesgashthuis in Hoorn. Het resultaat is te zien op onderstaande foto’s.

 

 

Greenspread en Ziut verduurzamen Neder-Betuwe

Neder-Betuwe kiest voor duurzame openbare verlichting

De gemeente Neder-Betuwe start dit jaar met de vervanging en verduurzaming van de openbare verlichting. Bij het opwekken van de benodigde energie voor deze verlichting, wordt het lokale bedrijfsleven betrokken. Vanuit haar duurzaamheidsvisie heeft de gemeente als doelstelling om vóór 2020 minimaal 50% van alle stroom die de gemeente als organisatie verbruikt, binnen de gemeente op te wekken. Dit gebeurt op daken van de gemeentelijke gebouwen met behulp van zonnepanelen. Om via eigen opwek de energie te compenseren voor duurzame openbare verlichting zoekt de gemeente de samenwerking met het Neder-Betuwse bedrijfsleven. Met het kiezen van duurzame openbare verlichting realiseert de gemeente de eigen doelstelling ruimschoots.

Energieopwekking met zonnepanelen

De benodigde energie voor openbare verlichting wordt geheel met zonnepanelen in de gemeente opgewekt. De gemeente werkt hiervoor samen met Ziut en Greenspread. Eerdere samenwerking van Greenspread en Neder-Betuwe heeft geleid tot meer dan 1000 zonnepanelen in de verschillende dorpskernen. De benodigde 200 kilowatt piek zonne-energievermogen voor alle openbare verlichting kan door ongeveer 750 zonnepanelen worden opgewekt. De komende periode inventariseren Greenspread en Ziut welke bedrijven een geschikt dak hebben voor zonnepanelen en zullen die bedrijven benaderen met een voorstel.

Business model voor ondernemende bedrijven

Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich ook zelf aanmelden. Ook voor hen wordt kosteloos een volledig haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd voor plaatsing van zonnepanelen waarbij ook de energiebesparing via ledverlichting in kaart wordt gebracht. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: milieurendement en financieel voordeel. Vanaf de eerste dag wordt geld bespaard en tegelijkertijd wordt meegewerkt aan het energieneutraal maken van de gemeente Neder-Betuwe.

Besparen is de eerste winst

Vervangen van conventionele verlichting door energiezuinige ledverlichting in bedrijfshallen en kantoren biedt enorme besparingskansen voor de bedrijven in Neder-Betuwe. Een besparing van 60% op de energiekosten van de verlichting is al snel haalbaar. In sommige situaties is zelfs een besparing van 85% mogelijk door de verlichting dynamisch te maken. De maandelijkse besparing op de energierekening is hoger dan de investering voor nieuwe verlichting. Geïnteresseerden kunnen meer informatie opvragen via info@nederbetuwe.nl.