Archive for mei, 2015

PV-systeem Revius Lyceum in gebruik

Op het dak van het Revius Lyceum in Wijk bij Duurstede is in mei 2015 een zon-PV-systeem gerealiseerd met een vermogen van 42,9 kWp (165 zonnepanelen). Dit project is de uitkomst van een mooi samenspel tussen de school, Greenspread, de EigenWijkse Energiecoöperatie en Stichting Greencrowd.

De EigenWijkse Energiecoöperatie had begin 2014 het idee opgevat een zonnestroomsysteem op het dak van het Revius Lyceum te realiseren. Gezien de ervaring met exploitatie van zon-PV-projecten is Greenspread bij het project betrokken. Greenspread heeft zorg gedragen voor ontwikkeling van het zonnestroomsysteem op de schuine dakdelen van de school. Het Revius Lyceum heeft een aanbetaling gedaan en Greenspread heeft zorg gedragen voor de verdere financiering. Inkomsten voor Greenspread bestaan uit de toegekende bijdrage vanuit de SDE+ en een vaste vergoeding van het Revius Lyceum voor de beschikbaar gestelde zonnestroom.

Om een deel van de eigen investering te herfinancieren, heeft Greenspread het crowdfundingplatform van Stichting Greencrowd benut. Mede dankzij de ijver van de EigenWijkse Energiecoöperatie was het streefbedrag van € 29.200 al binnen vier dagen opgehaald. In totaal hebben 29 crowdfunders geld uitgeleend.

Het zonne-energie-systeem wekt jaarlijks naar verwachting 36.465 kWh groene stroom op; dit is voldoende voor circa elf gemiddelde huishoudens.

Groene stroom voor huurders Vesteda in Arnhem

Greenspread heeft woningbouwcoöperatie Vesteda als projectmanager geholpen bij de realisatie van zonnepanelen op de daken van 29 nieuwbouwwoningen in de Arnhemse wijk Schuytgraaf. Op ieder dak zijn vijf volledig zwarte zonnepanelen met een vermogen van 265 Wp per stuk geplaatst (totaal vermogen = 1,325 kWp). Huurders wekken daarmee naar verwachting circa 1.200 kWh per jaar op en besparen daardoor ongeveer € 250 op de energienota.

Het gaat om huurhuizen gelegen aan de Castorstraat en het Auroraplantsoen. De bewoners van deze woningen hebben niet alleen duurzame elektriciteit tot hun beschikking: door de aantakking op het Arnhemse warmtenet (dat hoofdzakelijk gevoed wordt met restwarmte vanuit de AVR in Duiven) geldt dat ook voor de warmte die zij gebruiken. Deze warmte staat volgens leverancier Nuon voor ruim 50 procent als duurzaam te boek.