Archive for mei, 2014

Gerhard van de Lagemaat

Gerhard heeft een technische achtergrond en houdt zich sinds 2000 bezig met de verduurzaming van gebouwen en energievoorzieningen. Gerhard heeft veel ervaring met het ontwikkelen en exploiteren van energiesystemen op gebouw- en op gebiedsniveau. Dankzij zijn jarenlange ervaring is hij in staat om (toekomstige) energieconcepten concreet te maken in toepassing én financiële uitwerking.

Postcoderozen ontcijferd

Dat (het aantal particuliere kleinverbruikers in) de postcoderoos de haalbaarheid van collectieve zonne-energie-projecten deels beïnvloedt, was al enige tijd duidelijk. Bij ieder project dat wij bestuderen, keert dezelfde vraag terug: kan alle groene stroom die geproduceerd wordt eenvoudig in de van toepassing zijnde postcoderoos worden afgezet, of kan dat best eens een lastige opgave worden? Met andere woorden: hoeveel particuliere kleinverbruikers zijn woonachtig in de diverse postcoderozen?

In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen heeft Greenspread de omvang en eigenschappen van alle postcoderozen in Nederland in kaart gebracht (ruim vierduizend stuks). Dat heeft enkele verrassende inzichten opgeleverd.

Een bloemlezing uit de wetenswaardigheden: de “meest gunstige” postcoderoos bevindt zich in Amsterdam (postcodegebied 1017) en hierin zijn maar liefst 88.830 particuliere kleinverbruikers te vinden. Wie zonnepanelen nabij de Afsluitdijk wil installeren (in postcodegebied 8766), kan slechts 15 huishoudens verleiden om in een project te participeren op basis van de Regeling Verlaagd Tarief. Ook op Terschelling is de kans klein dat initiatiefnemers van een collectief PV-project bij meer dan honderd potentiële investeerders kunnen aankloppen. In Nederlandse postcoderozen zijn gemiddeld 13.536 huishoudens te vinden.

De 27 “meest gunstige” postcoderozen van Nederland bevinden zich in de drie grote steden: Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Ook in Leiden, Nuenen en Ede zijn postcode-4-gebieden te vinden met zeer veel huishoudens in de rozen.

Benieuwd naar de haalbaarheid van collectieve zonne-energie-projecten bij jou in de buurt? Laat gerust een reactie achter; de kans is groot dat wij iets voor je kunnen betekenen dankzij onze kennis van panelen en postcodes.

Alle postcoderozen