Archive for april, 2012

Zonnige toekomst voor gemeente Neder-Betuwe

Wethouder Martin Schuurman en Jan Willem Zwang, directeur van Greenspread zetten hun handtekening onder het bijzondere contract. 

OPHEUSDEN – “Een prachtige en concrete invulling van de duurzaamheidsambitie die de gemeente Neder-Betuwe heeft.” Wethouder Martin Schuurman legde donderdagmiddag nog eens uit waarom hij zo verheugd is over de komst van 82 zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis in Opheusden. Even later zette hij zijn handtekening onder het contract waarmee de gemeente zich jarenlang van zonnestroom verzekert.

De verbintenis werd eveneens ondertekend door Jan Willem Zwang, die namens het bedrijf Greenspread een bijzondere constructie heeft bedacht om het zonnepanelenproject te realiseren. Greenspread betaalt de panelen en exploiteert de installatie, terwijl de gemeente Neder-Betuwe de groene stroom gedurende vijftien jaar afneemt. Daarvoor betaalt zij de gebruikelijke elektriciteitsprijs aan Greenspread. In 2027 draagt het Arnhemse advies- en ontwikkelbureau de installatie kosteloos over aan de gemeente, die dan nog jarenlang van gratis stroom profiteert. “Een unieke constructie in Nederland”, weet Zwang.

Schuurman ziet de realisatie van het zonnestroomsysteem als een startpunt om harder aan de slag te gaan met de gemeentelijke duurzaamheidsambities. “We hebben straks het stadhuis voorzien van zonnepanelen, maar de gemeente heeft nog veel meer panden waarop zonnepanelen niet zouden misstaan. Daarnaast geven we nu het goede voorbeeld aan onze inwoners, die hopelijk ook voor zonne-energie gaan kiezen.”

De installatie, met een vermogen van twintig kilowattpiek, wordt binnen enkele weken geïnstalleerd op het platte dak van de aanbouw van het gemeentehuis. In totaal worden 82 zonnepanelen aan elkaar geschakeld, die samen genoeg stroom opwekken om in de elektriciteitsbehoefte van vijf huishoudens te voorzien.