Archive for oktober, 2011

Eerste Houtense supermarkt met zonnepanelen op het dak


Peter van Wijngaarden en Martijn Steenman met het eerste ADEM-certificaat. foto: Sven Verbeek

Albert Heijn Steenman en ADEM Houten werken samen
Eerste Houtense supermarkt met zonnepanelen op het dak

HOUTEN – De bekende AH-supermarkt in het Oude Dorp is het eerste bedrijf in Houten dat in samenwerking met het duurzame lokale energiebedrijf ADEM Houten zonnepanelen op het dak heeft laten aanbrengen.

Martijn Steenman is blij met de nieuwe voorziening. Hij is er trots op dat hij als eerste het certificaat van ADEM heeft ontvangen. Steenman: “Ik investeer graag in duurzaam ondernemen. Binnen Albert Heijn is dat ook een belangrijk onderwerp. Daarnaast investeer ik ook graag in Houten, in de lokale kracht. Ook dat is een speerpunt van Albert Heijn: Niet van ver halen wat dichtbij beschikbaar is. Opgeteld is dit dus een heel mooi project in samenwerking met een lokale partij. Ik ben er dan ook heel erg blij mee!”

Peter van Wijngaarden (ADEM Houten) legt uit hoe de samenwerking tot stand is gekomen. “Een aantal maanden geleden hebben we een ronde door Houten gemaakt waarbij we diverse ondernemers hebben bezocht en hun daken hebben geïnspecteerd. Bij die inspecties hebben we gekeken wat er op het gebied van zonnepanelen mogelijk is en wat het verwachte vermogen van het dak zou kunnen zijn. Albert Heijn Steenman toonde direct interesse en we zijn verder gaan rekenen en hebben subsidie aangevraagd. Die is toegekend, en dus is AH Steenman de eerste partij die we mogen begroeten. Een heuglijk feit!”, aldus Van Wijngaarden. Naast de samenwerking voor het aanbrengen van zonnepanelen gaat Steenman ook groene stroom afnemen van het lokale energiebedrijf.

De klanten van de supermarkt krijgen inzage in de werking van de zonnepanelen. Er komt een beeldscherm op een prominente plaats in de winkel te hangen waarop precies is af te lezen wat er gebeurt en hoeveel stroom er wordt opgewekt. Steenman: “Dat is belangrijk voor een stukje bewustwording. Niet alleen voor de klanten, ook voor mijn personeel. Het systeem heeft een mooie wisselwerking: Als de zon feller schijnt wordt er meer duurzame stroom opgewekt. Maar als de zon fel schijnt, vragen de koelingen in de winkel ook meer energie. Dat komt dus heel mooi uit! Het dak is optimaal benut zodat we een zo hoog mogelijk rendement uit de zonneschijn halen.”

De zonnepanelen zijn de nieuwste aanwinst op het gebied van duurzaamheid in de winkel van Steenman. Maar naast het zelf opwekken van duurzame, groene stroom is Steenman al langer actief om zijn energieconsumptie terug te brengen. “De gesloten koelingen zijn daarvan een mooi voorbeeld en ook goed zichtbaar voor de klanten”, begint Steenman. “We waren ook één van de eerste supermarkten met zuinige LED-verlichting, en er is een warmte terugwin systeem dat de overtollige warmte van de koelmotoren gebruikt om de winkel te verwarmen. Binnenkort laten we nog een energiescan doen om inzichtelijk te krijgen wat er allemaal nog meer mogelijk is.”

Enthousiast geworden? Wilt u meer informatie over zonne-energie en mogelijke subsidies? Neem dan contact op met ADEM Houten: info@ademhouten.nl o.v.v. ADEM zonne-energie. Op werkdagen kunt u bellen met 030 – 6341078. (SV)